Tomb Vgs logo: såmannenTOMBVGS

To elever har lunsjpause i skogen
snakkeboble

Nyttige impulser for framtida

-Skal jeg bli en god bonde, er fagkompetanse viktig, sier Jørn fra Klepp (til høyre på bildet). Syver og Jørn gjør sine betraktninger om agronomåret og Tomb rundt bålet under en praksisdag i skogen.

17. Januar 2025

Velkommen til ÅPEN DAG for nye søkere lørdag 25. jan fra kl 11-14!
Les mer HER.

-Skoleåret 24-25 har vært tiden for å lære mer og bli kjent med noe nytt, sier Jørn Lende fra Klepp på Jæren. I år er han agronomelev sammen med nærmere 50 andre elever på Vg3 landbruk.
-Livet er for kort til ikke å være bonde, er mottoet hans. -Og skal jeg bli en god bonde, er fagkompetanse viktig, presiserer han. Beklageligvis ble han født for sent til å være odelsberettiget til hjemgården, men sturer ikke av den grunn. Målet er å finne seg en gård – helst på Jæren. Jørn tenkte tidlig at det ville være klokt med en tilleggskompetanse, og forrige skoleår avsluttet han sin tømrerutdanning med svennebrev.
Første skolehalvår på Tomb er over, og Jørn stortrives i klassemiljøet og med alt han lærer. Denne dagen har han skogspraksis. – Vekslingen mellom teori og praksis er viktig, sier han, - og vi lærer nytt hele tiden, som for eksempel i disse skogsøktene med Jan Ove Lidi og Peder Flesjø. Fra hjemgården på Klepp har han erfaring med både kylling og ammeku, og nå fylles det på med nyttig teori innen hele bredden av landbruk.

Fagnettverk fra hele landet
– I tillegg skaffer vi oss et stort fagnettverk av elever fra mange kanter av landet – det er gull verdt! Det som er blitt sagt og gjort hjemme på Jæren, behøver nødvendigvis ikke alltid være rett, så det er fint med nye innspill fra ulike miljøer rundt om i Norge, sier han. -Det er så mange fine folk her, både i klassen og ellers i internatmiljøet, og derfor trives jeg også så godt. Neste år blir det kanskje et arbeidsår i tømrerbransjen, men han vurderer også å investere i et bibelskoleår i Grimstad før han vender tilbake til Jæren.

Syver Opheimsjorde er en av de andre elevene som sammen med Jørn har ei hyggelig matpause rundt bålet denne praksisdagen. Syver nikker bekreftende på det Jørn forteller om skoleåret på Tomb. Dette er for øvrig hans tredje naturbruksår på skolen. Til våren er han ferdig utdannet agronom og reiser tilbake til Torpo og de mange arbeidsoppgaver som venter ham på hjemgården, som han skal ta over om noen år. Det er mange kontraster mellom Klepp og Torpo, og elevene utveksler stadig ulike erfaringer. Syver forteller at gården ligger 670 meter over havet, 4-5 km fra hovedveien, med mange bakker og svinger. -Jordene våre er bratte rundt gården, men flatere lengre innover fjellet. Vi dyrker gras helt opp til 1000 meter over havet, med 1 mil kjøreavstand fra fjøset hvor det er mjølkeproduksjon (løsdrift med robot) og oppfôring av egne okser til slakt. -Det har vært fint med tre år på internatskole i et annet jordbruksområde. Skulle jeg bli agronom, måtte jeg uansett flytte på hybel, og da ble Tomb med sitt internat-tilbud, et veldig godt valg for meg. Nå ser jeg fram til å drive gård på Torpo som har et vakkert landskap, flotte somrer og lange vintrer med mye snø. Og jeg er glad for at bygda Oppheim, som jeg bor i, fortsatt har mange gardsbruk med både mjølkekyr og sau.

Les mer om agronomutdanningen nedenfor bildeserien.

Elever rundt et bål i skogen.

Lunsjpause rundt bålet.

Bål og kaffekjele.

Svartkjelen må alltid med.

To elever sitter ved bålet.

Serine og Stine trives ved bålet og med skogspraksis.

Traktor og elever.

Jørn, Gunnar og Syver: Skogspraksis er topp!

Elev og instruktør under skogspraksis.

Instruktør og elev.

Elev og instruktør ved siden av tømmerstokker i skogen.

Kvaliteten på tømmeret vurderes.

SØK NÅ
Søknadsfrist er 1. mars.

Tomb har sin egen søkeportal, men du kan også søke via VIGO.
Søk HER.