Hesteopplevelser i Sverige

Når det er vår, reiser hesteklassen på Tomb til  Sverige for å besøke ulike steder som driver med hest. Nå var det hesteuniversitetet Strømsholm som sto for tur, samt flere andre spennende steder på veien dit. Tematur til Danmark skjer på høsten. 

Elevene var spente da vi stoppet på turens første stopp; et stutteri som avler frem de flotteste travhestene. 50 avlshopper, nyfødte føll og flotte hingster omringet gården. Her fikk elevene høre om drifta av stutteri, hvilke utfordringer man møter og hvordan livet som hesteoppdretter er. Gjennomgang av staller, utegangsstaller og luftegårder gå inspirasjon elevene om hvordan de en gang i framtiden kan tenke seg å bygge opp sin egen stall.

Kvinnerstaskolan som har ''zoo'' ble også besøkt. Her utdanner elever seg til å arbeide i blant annet dyrehager og dyrebutikker. På skolen hadde de pappegøyer, fisker, slanger, marsvin, kaniner, frosker, mus, skjeggagam og mye mer! Spennende!

Til slutt var vi klare for hesteuniversitetet Strømsholm. Strømsholm driver med rideutdanning, hovslagerutdanning og har et stort hestesykehus som tar i mot oppmot 30 pasienter hver dag. Dette stedet har en rekke forskjellige staller, ridehaller, uteganger og ridebaner. Spesielt  å oppleve så mange flotte hester som omringet stedet til alle tider. Under en guidet tur gjennom hestesykehuset var vi så heldig å få være med når en hest skulle ta CT av halsen. Vi møtte videre på føll med brukket bein, hester med kolikk, seneskader og tannproblemer som var under behandling - for å nevne noe. 

Slike skoleturer gir elever mye inspirasjon, også til hvordan de ønsker å planlegge en yrkeskarriere. Drømmen kan være å bli dyrlege, hovslager, butikkmedarbeider eller noe helt annet. Alt er mulig! 

Tekst og foto: Astrid Skjolden - assistent i stallen