Fordypningsuke i Telemark


Tekst: Hedda Henne, elev Vg2 – hest
Foto: Hedda Henne, Christoffer Trøseid, Karoline N. Fjellvoll, Stephanie K. Lavender og Per Håvar Moe Nevland


I uke 37 var det ”fordypningsuke i husdyr”, og i den forbindelse var det duket for en tur til Telemark fra tirsdag til fredag. På mandagen var vi på ekskursjon til en hønsegård i Skjeberg i Østfold, hvor vi fikk omvisning og foredrag om hønsehold. De hadde 7500 frittgående høner i et aviarsystem. Gården var økologisk, og hønene hadde derfor mulighet for å gå ut.Ammeku og hjorteoppdrett

Tirsdagen var det klart for Telemarkstur, den turen vi hadde gledet oss mest til! På veien dit besøkte vi tre steder, den første var allerede i Horten, like etter at vi hadde kjørt av ferja. Der besøkte vi Charlotte og Bjørnar Langtvedt, som drev stort med kjøttfe. Charlotte jobber også som veterinær. Neste stopp var hos Jon Søli, som bygger eget fjøs. Dette ”selvbyggerfjøset” er et prosjekt som Nortura og to tidligere masterstudenter på UMB Ås utvikler for å lage et billig fjøs i treverk. Jon driver med ammekyr, som foreløpig gikk ute mens han byggere ferdig fjøset.
Det siste stedet på turen dit var hos Morten Nystad, som hadde omkring 60 hjort. Han hadde en avlsbukk som gikk i flokken, og drev også eget slakteri. Vi ankom Vrådal hyttepark senere på kvelden, der vi overnattet.

Ull og telemarkskyr
Onsdag var det avreise klokka 8.00, og kursen var nå staket mot Midt-Svartdal, hvor vi besøkte Bjørg M. Solheim. som driver med Mohair-geiter. Et eget spinneri var på gården. Etter omvisningen fikk vi bevertning, og maten var bra! Etterpå dro vi til Leiv Bjørge som drev med en verneverdig rase; Telemarkskua. I tillegg holder han mange arrangement på gården, og han driver også med iskremproduksjon. Han og kona er kjent for den gode, hjemmelagde isen! Det siste stoppestedet den dagen var hos Håvard Jønnarhaugen som driver med sau. Han hadde 150 vinterfôra sauer og hadde et stort og romslig fjøs der sauene går på talle.
Hjemmelaget pizza og kollokviearbeid
Etter besøket hos Jønnarhaugen reiste vi tilbake til hyttene i Vrådal, hvor vi avrundet dagen med hjemmelaget pizza, og noe kollokviearbeid.Geitedagen

Torsdag fikk vi sove 15 minutter lenger, og avreisetidspunktet var satt til 08.15. Denne gangen var destinasjonen Tine meieriet som ligger i Sør-Haukeli. Dette meieriet ystet kun ost av geitemelk. Mye av osten blir eksportert til utlandet, spesielt til USA/Canada. Vi fikk foredrag om hvordan de lager osten og omvisning i meieriet. Besøket ble avsluttet med prøvesmaking av ”Chevre fra Haukeli”; muggost og en som het ”Naturell.” Den neste bonden vi besøkte drev også med geiter, forskjellen er at Heidi Hyllan produserer geitemelk. Hun hadde 87 geiter og fortalte mye om melking og stell av dyra. Blant annet om prosjektet ”Friskere geiter”. Siste besøket på denne turen var hos Jon Olav Hauge og Hege Gonsholt. De drev også med melkegeiter og hadde 82 geiter. Disse geitene melket vi! Geitene gikk ute hele døgnet, med unntak av de to gangene de skulle melkes. Denne kvelden koste vi oss med kortspill når vi kom tilbake til hyttene, og vi kjente forventningene stige; i morgen skulle vi på Dyrsku’n!

Dyrskun i Seljord
Fredagen dro vi tidlig til Dyrsku’n i Seljord, og her var det masse spennende som skjedde. Det var salg av gårdsmat, juggel, landbruksredskaper og mye mer. Vi returnerte tilbake til Tomb sent fredag kveld.