Byggteknikk på tur til Estland

Fag og kultur i Estland

Byggteknikk-klassen (Vg2) på Tomb bidro selv i stort monn til at turen til Estland i begynnelsen av mai, ble både hyggelig og opplevelsesrik. På denne fem-dagers turen fikk de med seg mye faglig og interessant på den bygningsmessige siden og i tillegg mange kulturelle, språklige og historiske opplevelser. Elevene tok vare på hverandre og stemningen var på topp.

Det var flott å kunne fly fra dårlig vær i Rygge og inn til godt vær i Tallinn hvor vi kunne avslutte dagen med middag og bad på hotellet. Første hele dag var vi i havnen og ble oppdatert på historien om OL i Moskva i 1980. Seilerne var den gang stasjonert i Tallinn. I dag har mye forfalt, og den russiske historien er i ferd med å bli borte. Videre besøkte vi et fengsel fra perioden rundt "den kalde krigen". Elevene viste ekstra stor interesse da vi besøkte et sjøfartsmuseum. Museet hadde aktiviteter som minner om Inspiria i Sarpsborg, og her var vi blant annet nede i en stor u-båt. Utenfor museet lå det en 100 år gammel dampbåt, en gammel isbryter. Her fikk vi også vite at Norge i sin tid hadde gitt en norsk fregatt til Estland i gave. Videre gikk vi igjennom et anleggsområde hvor vi fikk se ulike byggemetoder vi ikke er kjent med i Norge. Elevene påpekte at HMS i Estland ikke er det samme som i Norge.
Onsdag ble vi plukket opp fra hotellet i minibuss og kjørt innover i landet, til Paide. Der ventet Peter Lodi som driver Rebruk; en fabrikk som bygger elementhus og som produserer Karlshus- garasjer (Råde). I samme område er også det et stort sagbruk, og vi ble vist rundt i hele sagbruket. Selve sagen kommer fra Spydeberg i Norge.
På samme turen fikk vi også omvisning på en borg fra 1200-tallet.

Torsdag ble vi igjen hentet med minibuss av vår faste sjåfør Ravio Ragul. Dagens mål var Arca Nova som er et norsk firma med base i Fredrikstad. Firmaet har en stor avdeling og produksjon i Raplamaa i Estland. Her lages alt på bestilling, fra små hus til totalprosjektering av større områder. Marek Jallai som tok i mot oss, var svært imøtekommende, og elevene stilte mange spørsmål. En flott dag! Dagen ble avsluttet med shopping og bading på vårt badehotell.

Fredag var hjemreisedag. Formiddagen brukte vi til byvandring i gamlebyen, en by full av historie - med borger, mye flott arkitektur og bymur delvis intakt fra 1000-tallet.  Det var også en spesiell opplevelse  å komme inn i den russiskortodokse kirken med levende lys og røkelse - og ikke minst se de mange menneskene som var innom.

Tekst og foto: Ole Kristian Unnerud - byggfaglærer