Agronomklassen på fagtur i Italia

Årets agronomelever har vært på skoletur til i Italia, et europeisk land med driftsforhold som ligner det vi har i Norge; gårdene er små, og bratte bakker og små jordlapper minner om Norge. I tillegg er det i Italia stor produksjon av landbruksmaskiner, med mye import til Norge.

Kultur og fag
Turen ble en fin blanding av kultur og fag. Vi fikk gjennomført to fabrikkbesøk; en traktorfabrikk og en skurtreskerfabrikk, og vi besøkte og hadde omvisning på gårdsbruk samt en forskningsstasjon for landbruk. I tillegg fikk vi oppleve kulturhistorie og kjente landskap som fjellformasjonen Dolomittene og Gardasjøen. Reisen gikk over seks dager, og vi overnattet på tre ulike plasser. Vedlagte bilder er tatt av vår norske guide, Berit Estensen, som fulgte gruppen fire av dagene. Ferdighetene i engelsk er ikke alltid like gode overalt i Italia.

Pink Lady ga inspirasjon til reisen
Idéen til turen startet på høsten etter at vi hadde kjøpt eplejuice fra eplesorten Pink Lady. Denne sorten dyrkes blant annet i et område som heter Syd Tirol, og importeres i store mengder til Norge. Og epletrær fikk vi sett mye av. Dette området produserer like mange epler som det er mennesker på jorden, og dette til tross for et klima som er svært likt det vi finner i Norge. I tillegg til den enorme produksjonen av frukt, bygges det også i området opp kunnskap og produksjon av bringebær. Dyrking skjer opp mot 1000 meter over havnivået.

Melkproduksjon i Alpene
Vi fikk også oppleve melkeproduksjon. En gård vi besøkte oppe i Alpene, lå på 850 meter over havet, og her hadde de en besetning med tre ulike raser. Gjennomsnittsytelse på 9 500 kg/ku, med 4,2 % fett og 3,6 % protein er en god prestasjon. Mestytende ku i besetningen produserte over 15 000 kg,  med 8 kg kraftfôr i daglig rasjon. Dette var ei Holstein-ku, men driftslederen kunne også vise fram en kalv med 50 % NRF- gener. Det han beklaget var at dette var en oksekalv. Han hadde håpet på ei kvige.

I tillegg til melkeproduksjonen hadde de frøpotetproduksjon og birøkt på gården, ca. 110 kuber.

Av kulturelle opplevelser fikk vi se husene hvor historien om Romeo og Julie hadde sin opprinnelse. Disse lå i Veronas gamle bydel, og vi fikk også besøkt Venezia med alle sine kanaler og Markus-kirken. Mange flotte kirker og borger så vi langs vår ferd disse dagene. Nord-Italia har mye å by på for en som har interesse av historie og landbruk.

Tekst: Einar Østmo

Bilde: Interessant å besøke melkebruk med Brown Swiss. Ikke mange av denne rasen i Norge. Melka er godt egnet til ysting.