Mange inntrykk - sterke opplevelser.

3D i Krakow


Tekst: Mary Ann Skretteberg Andersen, elev i 3D (påbygging studiekompetanse)

Se bildeserie til høyre.

Den 27. September tok klasse 3D fly fra Rygge til Krakow. Det skulle bli en minnerik tur! Flyet landet i et regnfylt Krakow på ettermiddagen, og vi fikk noen hyggelige ”taxisjåfører” til å kjøre oss til hotellet. Kveldens program var å komme seg til ”Gamlebyen” for å få noe å spise og å bli litt kjent.

Tirsdag morgen ble vi hentet i minibuss ved hotellet og kjørt til saltgruven Wieliczka litt utenfor byen. En flink guide viste oss rundt i om lag 1 prosent av den omfagsrike gruven. Vi gikk ned 54 trapper og 378 trappetrinn før vi kom inn i såkalte ”kamre”. Her kunne vi se hvordan salt ble utvunnet fra fjellet. Det var også mange små kapeller i gruvene og en stor hall med lysekroner og religiøse statuer -  laget av salt! Etter vi hadde vært i saltgruvene fikk vi ”tid til egen disposisjon,” og så på kvelden dro vi alle til en anerkjent og fin restaurant, anbefalt av Michelin-guiden!

Onsdag var det tid for å dra på sightseeing i byen, og vi besøkte Wavel slottet, en synagoge og en jødisk kirkegård  hvor alle guttene måtte ha på seg  kalott (Jødisk hodeplagg.) Etter besøket i synagogen,  gikk vi til den mest kjente kirken i Krakow, Mariakirken. Det var en kirke som var rikelig utsmykket. Etter det gikk vi i grupper for å besøke valgfrie kirker på egenhånd. Resten av kvelden var ”fri”.

Torsdag var en alvorlig dag. Da reiste vi til konsentrasjonsleirene Auschwitz I og AuschwitzII Birkenau. I Auschwitz I gikk vi rundt i forskjellige murbygg  hvor fangene hadde bodd. Der fikk vi se mange gjenstander som hadde vært fangenes eiendeler og et rom fullt av hår. Hår som tyskerne hadde klipt av fangene og som for eksempel var brukt til fór i støvler. Vi gikk deretter til den nyeste leiren Auschwitz II Birkenau, som egentlig bare var et inngangsparti med masse brakker innenfor et piggtrådgjerde. Der hadde fangene bodd  gjennom hele året, også i kuldeperioder. Det ble mange sterke inntrykk denne dagen.

Før vi reiste hjem til Norge fredag morgen, var vi innom universitetet der Kopernikus og Pave Johannes Paul II hadde vært studenter.

Lærere på turen var Rune Halvorsen og Morten Thomassen.