Tomb Vgs logo: såmannenTOMBVGS

Sticker: Welcome to the farmily
snakkeboble

Miljøteamet - tett på in internatet

– Å se en litt redd, usikker 15 åring forvandlet til en trygg ung voksen, er veldig givende. På Tomb er det mulig å «gå på trynet», med de konsekvenser det medfører – men så komme seg på beina igjen og gå videre, noen erfaringer rikere. Dette sier Einar Brenne Lerkerød som er miljøarbeider på internatet. Å bygge ungdom som skal bli robuste voksne, gir mye glede.

13. Januar 2025

Tekst/foto: IGB

Internatet har i år 180 elever, og er en viktig del av skolens «hjerte». Her bor det elever fra hele landet, mange er 16 år og har flyttet hjemmefra for aller første gang. Hvordan jobbes det strategisk med å skape et godt internatmiljø, og hvordan unngå fullstendig anarki med så mange ungdommer på ett sted? Einar forklarer hvordan han med et godt team bestående av internatleder Britt, sosialpedagogisk rådgiver Birgitte og ettåringene, jobber jevnt og trutt hele skoleåret.

HØY VOKSENTETTHET OG GOD OPPSTART

– I ukedagene er det alltid fire voksne på jobb ettermiddag/kveld. To av disse er ettåringer, en miljøarbeider og en husvert, en rolle som går på rundgang mellom de ansatte på skolen. Før elevene kommer i august, bruker ettåringene tid på å henge navnelapper på dørene og legge velkomsthilsen på sengene for at alle skal føle seg mest mulig velkomne. Elever som har tatt på seg en rolle som «fadder», er også veldig «på» de to første ukene i skoleåret. Det legges stor innsats i å gi en så god start som mulig, forklarer Einar.

MYE AKTIVITET

– Vi jobber med å ha et bredt og fullspekket aktivitetstilbud. Det er viktig at det tilbys nok aktiviteter, som appellerer til ulike typer elever, forteller Einar. – Aktivitetene spres utover uka. Nå har vi følgende tilbud: Snekkerverksted med sveler, mekkekveld med vafler, heklekveld, rollespill og KRIK (Kristen Idrettskontakt – elevstyrt) – lista er lang. I tillegg har vi mange aktiviteter som plutselig dukker opp, for eksempel swingkurs, linedance-kurs eller årets hit; ringdans, som vår polske utvekslingselev har lært oss. Stort sett hver måned er det et arrangement, som låvefest, eldrebingo, «grip mikrofonen», rollebryllup, julemiddag, nyttårsbad i sjøen eller andre sprell. Elevene sier ofte at det alltid er noe som skjer, og det er akkurat den opplevelsen vi prøver å skape, sier Einar engasjert.

Einar kledd ut med stor mage, steker pølser

Einar - med bygget mage - kledd ut som kokken Hellstrøm på rollebryllup

Låvefest

God stemning på årets låvefest i september!

En gjeng spiller spill i peisestua

Einar spiller spill med elever i peisestua

KRISTNE AKTIVITETER

De siste årene har det kristne arbeidet på Tomb fått et godt oppsving, både i mengde aktiviteter og i hvor mange som møter opp. Det er gjerne 30-60 elever som møter opp på «torsdagsmøtet» hver uke. I tillegg startet vi «Hjemme hos» i forrige skoleår. Dette er som en slags bibelgruppe hjemme hos en ansatt eller i ett av kollektivene på Tomb. Det er ekstra hyggelig å få komme hjem til noens stue, og bli kjent på en annen arena enn internatet, forteller Einar. Samtalen går rundt et tema fra Bibelen, og ettåringene har ansvar for dette. Inneværende skoleår har det også vokst fram to grupper; nemlig «krigerne» og «søstrene». Disse er elevdrevet, og lederne har tilbud om oppfølging og ledertrening gjennom Acta.

MENINGSFULLT

«Det krever en landsby for å oppdra et barn». Slik lyder et kjent afrikansk ordtak. Vi på Tomb ser oss selv som en del av landsbyen rundt hver elev, der mange er involvert i den veksten eleven får oppleve i årene på Tomb – både faglig, sosialt, åndelig og relasjonelt. Noen knytter seg kanskje mer til en bestemt ansatt eller medelev som får bety mye. – Jeg vet hvor vanskelig det kan være å gå på videregående skole, og synes det er meningsfullt å kunne bidra til at elevene får en periode med personlig vekst på mange områder, og et godt springbrett inn i voksenlivet, avslutter Einar.

ATTEST FOR BOEVNE

Det må også være en viss orden på hverdagen hvis alle som bor på internatet skal ha det trygt, godt og gøy. Alle som flytter inn på internatet, har skrevet under på et ganske omfattende internatreglement. Dette har en tydelig beskrivelse om forventet oppførsel. I tillegg blir beboerne oppført som ordenselever to uker i løpet av året. Da bistår eleven kjøkkenet, hovedsakelig med bordvask og søppelplukking. Det forventes også at eleven har orden på søvn og kommer seg på skolen hver dag. Skolen har en vekketjeneste, der internatleder Britt eller andre ringer eller stikker oppom de elevene som ikke har møtt til første time. I tillegg er det ukentlig romsjekk. Da skal søppelbøtta være tømt, senga oppredd, rommet rent og ryddig, og inventar skal være på plass og intakt. Videre sjekkes det at vask og speil er rent og at det er tørket støv. Hvis alt dette er i orden, får eleven 6 poeng. Konkurransen mellom de ulike gangene om å få høyest score er stor, så det er viktig at alle rydder så «sin» gang gjør det bra. Premien er en spesiell kveldsmat før jul, der vinnerne spiser pizza mens alle andre spiser brødskiver. Elever som gjør det de skal som ordenselever, får høy score på romsjekk og ellers følger internatreglementet, får med boattest fra Tomb når de flytter ut. Denne oppfordrer vi elevene til å legge ved alle jobbsøknader og søknader om å leie bolig. – Vi tenker at dette kan være et nyttig dokument i en etableringsfase, forteller Einar.

Sticker, flytte hjemmefra light

Å flytte på internat er å flytte hjemmefra light

Såpefotball med KRIK i parken

Nok aktivitet på internatet er viktig. Ved skolestart arrangerte KRIK såpefotball i parken - det ble en livlig kveld!

Sticker: på fredager er det vafler

Stadig noe "kos" fra kjøkkenet!