Tomb Vgs logo: såmannenTOMBVGS

Fem blide damer i kjøkkenkroken
snakkeboble

Kjøkkenkroken - magien bak de deilige måltidene

Måltidene setter rytmen på internatet – de faste holdepunktene som vi lett tar for gitt. Men på kjøkkenet er det gjøremål fra tidlig morgen til langt på kveld. Og i kjøkkenkroken innenfor svingdøra er det et pulserende indre liv med sterkt fellesskap og samhold. Fem av åtte ansatte har jobbet her fra 20-30 år! I en pause en torsdag klokka 14 får jeg komme på besøk i kjøkkenkroken for å vite litt mer i kjøkkenets indre liv.

Følg oss

Jeg kommer midt i et vaktskifte, og egentlig har kun mellomvakten pause, men alle de fem som er på jobb i dag tar seg tid til en kopp kaffe og prat i kroken. - Det er gjerne bittelitt roligere akkurat nå rett før middagsinnspurten, forteller Eileen, som er kjøkkensjef.

Damene er unisont enige om at det aller beste ved å jobbe på Tomb, er det gode fellesskapet og samholdet de har. De skryter av arbeidsmiljøet. -Vi prater om alt, på godt og vondt. Vi er åpne med hverandre og kan også si ifra hvis det er noe som ikke er bra. Og vi gleder oss til å se hverandre på jobb, sier de alle sammen – nesten i munnen på hverandre. Og latteren sitter svært løst. Dette må være et godt fellesskap å jobbe i, tenker jeg!- På de 11 årene jeg har vært her, er det ingen som har sluttet unntatt når noen går av med pensjon, forteller kjøkkensjef Eileen.

Hyggelig at elevene takker!

Kjøkkenpersonalet skal gjøre mer enn å servere sunn og god mat, til riktige tider og i riktig mengde. Beregning av mat er noe det snakkes om på kjøkkenet hver dag. Mat må jo bestilles på forhånd, og det skal være bestilt nok mat, uten å sitte igjen med altfor mye restemat. Elevene spiser mer om vinteren enn på våren. Det kan være vanskelig med beregning, for noen drar plutselig på Mac Donalds, mens andre kanskje er på tur. - Vi utnytter restene så godt vi kan, enten som en varm lunsj eller en “restemiddag” på fredager, forteller Eileen.

Det er hektisk å jobbe på kjøkkenet. De MÅ ha maten klar på tiden. For å gjøre det hyggelig, pynter de alltid til ulike årstider og merkedager i matsalen, og de gjør gjerne litt ekstra på søndager. Fatene er fint dandert og kjøkkenpersonalet er alltid blide.

- Spesielt i år er elevene flinke til å takke, og det er hyggelig at de legger merke til innsatsen vår, forteller Liv. – Vi ser en stor utvikling i elevene de årene de går her. Noen starter med å være veldig usikre, men så en dag blomstrer de, forteller Turid. Vi blir også kjent med noen av elevene gjennom ulike gjøremål de har, og så har vi også noen som hjelper oss i oppvasken hvis de har brutt internatregler. Rakel sier det er veldig hyggelig å få jobbe med ungdom, og å «se» dem.

Det lille ekstra

Kjøkkenpersonalet har stilt med sanginnslag på huslydkveld og gir stadig plaster og trøst til elever som trenger det. I tillegg stiller kjøkkenet opp med mat ved mange anledninger utenom den faste rutinen. Nå på våren er det Vårløp, låvefest, rollebryllup, fotballturnering med grilling, «eksamenstrøst», eksamensfest og jubilanthelg – for å nevne noe. I tillegg pakker de lunsjesker til dagsturer og overnattingsturer, med det elevene ønsker seg (hvis man husker å spørre i god tid).
Det er lett å ta maten som serveres til enhver anledning som en selvfølge, men hver minste detalj må planlegges og gjennomføres.

Fadderbarn

Hver tirsdag klokka 14 er det fast kjøkkenmøte. Da leser de dagens ord, og iblant synges en sang. Gjennomgang av ukesmeny, ukeplan og ulike arbeidsoppgaver er viktig. For mange år siden pleide damene å kjøpe bursdagsgaver til hverandre, men så ble de enige om å heller bruke de pengene på å ha et fadderbarn. De kan fortelle at de har støttet en fadderordning gjennom Misjon uten grenser i 30 år! Bursdagsgaver er ikke helt droppet, men nå er det begrenset til runde og halvrunde tall.

Alle er hjertens enige om at de har en kjempedyktig kjøkkensjef, og det er tydelig at det kommer fra hjertet. For å skape trivsel i internatet, er det uvurderlig å ha et så godt fungerende kjøkkenpersonale som vi har på Tomb.

Damene har det koselig sammen.

Mye god stemning i kjøkkenkroken på Tomb. Fra v: Liv Sveung, Heidi Østby, Rakel Radich, Turid Madsen og Eileen Werner. Ikke til stede: Marit Grønli, Hilde Tømmerholen og Anne Lene Solbrekke.

Ark med påminner om innbetaling til fadderordning.

På bordet ligger det en påminner om innbetaling til fadderordningen.