Tomb Vgs logo: såmannenTOMBVGS

Vedum med mikrofonen på scenen i aulaen.
snakkeboble

Drømte om å bli bonde, ble finans­minister.

På eksamensfesten i juni fikk vi på Tomb besøk av selveste finansministeren Trygve Magnus Slagsvold Vedum, tidligere elev på skolen her. Vedum hadde både en flott tale på selve festen, og et mer uformelt møte med Vg3 i F-salen etterpå.

Følg oss

Vedum i samtale med elever

Elever hadde forberedt spørsmål til Vedum. Her forteller ministeren om da han spurte Michelle Obama om å danse, men han endte opp med å måtte "ta til takke" med kronprinsesse Mette Marit.

Vedum med elever i F-salen

Det var stor stas å få Vedum på besøk på eksamensfesten.

Fire menn på rad og rekke poserer.

Plassjef Knut Husby, Trygve M.S. Vedum, rektor Morten Thomassen og Nortura-representant og tidligere lærer: Sverre Rædergård.

Tomb er en helt unik skole – en skole for livet!

I sin tale skrøt han veldig av tiden på Tomb, og løftet fram at skoler som Tomb tilfører elevene så mye mer enn bare fag. Vedum sa at han håper på forutsigbarhet for Friskoler framover, til tross for de uenighetene som er i regjeringen på dette punktet.-Jeg var selv borteboer i deres alder, og bestemte meg for å øke satsene der fordi jeg vet selv hvor mye det betyr, sa ministeren. Elevene utfordret Vedum på at reisestipendet fortsatt er veldig laft, og ministeren lovet å se mer på dette. – Vi er avhengige av innspill fra folk som dere som vet hvor skoen trykker. Jeg husket borteboerstipendet, men glemte reisestipendet. Da jeg gikk på Tomb, var jeg så gjerrig at jeg faktisk haiket hjem til Stange, lo Vedum med sin karakteristiske latter.

Kunnskap for livet

Videre sa han at Tomb er en skole for livet og at man vokser så mye både faglig og sosialt – bare den enkle ting som å kunne dialekter og vite hva en «jærbu» er, er flott kunnskap å ha med seg videre i livet. Ministeren sa også med glimt i øyet at han angret på at han ikke hadde jobbet mer med engelskfaget, fordi det ville han fått mye igjen for nå. Videre lærte han mye av å bo på dobbeltrom, og av å møte andre med tro og tvil i forhold til livets store spørsmål. Man kommer tett inn på hverandre på et internat!

Drømte om å bli bonde, men ble finansminister

Vedum la ikke skjul på at mye kan skje i livet, han selv drømte om å bli bonde, men ble finansminister. – Drømmen er fortsatt å bli bonde, og jeg håper at jeg om 20 år ser en annen Tomsing som finansminister, fordi da vet jeg at det ligger gode verdier i bunnen, sa han. Å legge til rette for de som er bønder nå og i framtiden, har han imidlertid gode muligheter for som finansminister. – Det å spise kommer aldri til å gå av moten, så matproduksjon må vi ha. Fokus på kortreist mat, bærekraft og selvforsyning er økende i folket. Utfordringen er at Norsk landbruk er avhengig av politisk støtte, og at det er politisk strid om tollvern. Ministeren lovet å fortsette jobben med å bedre lønns- og fritidskårene for norske bønder, fordi Norge trenger bønder også i fremtiden, slo Vedum fast.

Leverådene fra Augustin

I sin eksamenstale refererte ministeren til Augustin sine prinsipper for livet: Fasthet i det sentrale, romslighet i det perifere og kjærlighet i alt. Dette er gode prinsipper uansett hva man skal drive med i livet. -Det er aldri mulig å tilfredsstille alle, men hvis jeg vet med meg selv ta jeg har stått opp for det som er sentralt for meg, vært romslig med andre og prøvd å gjøre alt i kjærlighet – da kan jeg gå med oppreist rygg, sa Vedum.

snakkeboble
Folk kommer alltid til å trenge mat!