Kunnskap om hestens fordøyelse er viktig for å unngå smertefulle og farlige lidelser. Hestefaglærer Anette Oppegaard Kvarme tok elevene i Heste- og dyrefag med på en reise gjennom hestens indre organer. Tekst/foto: Iselin Hustad
13. Januar 2025
Tekst/bilde: Iselin Hustad
– Det var veldig lærerikt å få se og ta på det vi har hatt om i teorien, sier elev Katharina Johanne Østerdahl Holtet. Marie Blomme er enig: – Nå trenger vi ikke skape et eget bilde, det er rett foran oss. Begge elevene er enige i at det ikke er synet av innvollene, men lukta som er verst. De mener likevel at læringen gjør det verdt å holde ut. – Vi får en mye større forståelse for hesten og hvordan den fungerer. For eksempel ante jeg ikke at rørene som forgreiner seg i lungene var harde og laget av brusk, sier Blomme.
Vg2 heste-og dyrefag fikk førstehåndskunnskap til hestens fordøyelsessystem
Marie Blomme ble overrasket over hvordan brusken forgreinet seg i lungene til hesten
Elevene blåste opp lungene til hesten
Elevene fikk se hvor skillet i magesekken går mellom den delen som tåler syre godt og den delen som er ømfintelig for syre. På bildet vises også noen eksemplarer av parasitten bremselarver, som hadde tatt bolig hos denne verten
Her måler elevene lengden på tynntarmen
Elevene trenger økt kompetansen rundt ernæring av hest. - Hestens fordøyelsessystem er sårbart og svært viktig å ha solid kunnskap om.
Elevene møter temaet om hestens fordøyelse på mange ulike måter gjennom året. De deltar i fôringen, og de har undervisning om fordøyelsessystemet og om ernæring. I tillegg har de deltatt på et foredrag av veterinær Idun Rosenfeld om fôringsrelaterte sykdommer. Rosenfeld fortalte blant annet om magesekkens oppbygning og hvorfor hesten er utsatt for magesår. Midt i magesekken går et skille, hvor den ene delen av magesekken tåler magesyre godt, mens den andre ikke gjør det. Rosenfeld fortalte videre at hesten ikke bør stå over fire timer uten grovfôr på dagtid. Det er nemlig viktig at magesekken er fylt med grovfôr. Da unngås at magesyra skvulper opp og skaper sår på den følsomme delen.
Under dissekeringen undersøkte elevene magesekken og fikk et tydelig bilde av hvilken del av den som er sårbar for magesyre. – Det er den lyse delen som er utsatt for sår, men som dere ser er det ingen magesår på denne hesten, forklarer Kvarme. Elevene fikk også se et annet fenomen som kan skape problemer i hestens fordøyelse. Kvarme viste et sted hvor tarmen skifter retning, samtidig som den innsnevrer seg. Dette er sårbart for forstoppelse. – Hesten er skapt for å spise lite og ofte. At den har fått i seg nok væske og får beveget seg tilstrekkelig, er også viktig for at fordøyelsen skal ha gode forhold, sier Kvarme, mens hun peker og viser. Håpet er at elevene skal få økt motivasjon til å ta kunnskap om ernæring på alvor. Skal vi tro elevene var undervisningen vellykket. – Vi er veldig takknemlig for at skolen har lagt til rette for en slik type undervisning. Vi synes det var veldig verdifullt, sier Blomme og Holtet.
Visste du at:
Hesten har en stor blindtarm med mikrobiell fordøyelse, tilsvarende i vomma hos drøvtyggere. Det er det som er årsaken til at hesten kan leve av gress selv om den bare har en magesekk.