Tomb Vgs logo: såmannenTOMBVGS

Fire jenter med en vinnersjekk.
snakkeboble

3. plass in NM!

Bedriften «Varsle meg» fra Tomb nådde helt til NM der de fikk en 3. plass i kategorien jord-fjord-bord. Nærmere 400 elever fra 71 ungdomsbedrifter deltok på årets Norgesmesterskap for ungdomsbedrifter (UB). Ungdommene konkurrerte i totalt 14 kategorier. Naturbruksklassene på Vg1 på Tomb hadde i år 8 bedrifter.

Følg oss

Mye mer enn vanlig skolefag

-I begynnelsen trodde vi dette bare var et vanlig fag på skolen. Men litt etter litt begynte vi å skjønne alvoret, og at dette faktisk kunne utvikle seg til noe større, sier to av jentene i «varsle meg»: Juliane Molvig og Isabel Gran. – Vi hadde innstilt oss på at vi kanskje ikke ville vinne, så da vi ble ropt opp over høyttalerne på NM, var det en stor overraskelse, sier de fornøyde jentene.

Finn gassen før gassen finner deg!

Jentene forteller at de ønsket å fokusere på et problem i landbruket, nemlig gjødselgass. Når avføring fra dyrene ligger i en møkkakjeller over tid, kan farlige gasser produseres. Disse gassene er ekstremt farlige, og man verken ser eller lukter dem. De kan ta livet av både mennesker og dyr. Derfor jobbet bedriften «varsle meg» med å utvikle en sensor som kan monteres i fjøset. Denne er koblet på en app på telefonen, slik at bonden til enhver tid kan følge med på om det er farlige gasser i fjøset, og eventuelt hvor mye. Når nivået blir høyt, vil det komme et varsel. På den måten kan både menneskers og dyrs liv reddes i tide.

Mye læring

-Det viktigste vi har lært i prosessen med UB er nok hvordan det er å drive en bedrift. Vi har lært masse om markedsføring, og om samarbeid oss imellom i bedriften, og med næringslivet. Når det gjelder produktet vårt, tenker vi nå på veien videre. Vi vurderer å fortsette selv når skolefaget avsluttes til sommeren, sier Juliane og Isabel.

Fire jenter i bunad.

På NM var det gallamiddag og stor stas - en opplevelse i seg selv! Fra v: Juliane Molvig, Maren Sofie Mjærum Johansen, Sofie Grindstad og Isabel Gran.

Glad jente i rosa genser.

Det var lykke også på fylkesmesterskapet da bedriften vant pris!

UB-jentene på stand.

Standen til "Varsle meg" tidlig i konkurransen, da Tomb konkurrerte mot Hans Nilsen Hauge.

Juryens begrunnelse:

Varsle meg er en bedrift som løser en viktig bærekraftsutfordring både for mennesker og dyr. De tar i bruk kunnskap og teknologi, og forener det i en elegant løsning som gir pusterom i hverdagen. Løsningen handler om liv, helse og dyrevelferd og er en løsning for å sikre at dyr og bonde ikke blir utsatt for livsfarlige gasser.