Tomb Vgs logo: såmannenTOMBVGS

Biogassanlegget på Tomb
snakkeboble

Biogass på Tomb

Høsten 2010 ble det åpnet et biogassanlegg på Tomb. For å spare inn på fyringsutgifter og redusere CO2 - og metan-utslipp, ønsker Tomb å satse på biogass.

Biogassanlegg på Tomb

Møkka fra kua på Tomb er med på å varme både dusjvann i internat og radiatorer i klasserom.

Tomb er den første naturbruksskolen i Norge som satser på biogass.

Fakta om anlegget
I 2021 ble anlegget rehabilitert, de to eksiterende reaktorene ble revet og det ble satt opp en ny og mer moderne reaktor. Den ble levert av Norups Gårds og er på 300 kbm den ble koblet inn i eksisterende anlegg.

Etter at vi også har bygd nytt grisehus ligger det bedre til rette for at også all grisemøkk skal innom biogassanlegget. Siden oppstarten av grisehuset i 2022 har vi kjørt all grisemøkk innom reaktoren, da bidra all ku- og grisemøkk til biogassproduskjon.

Energien som produseres, blir omgjort til varmtvann, og fra teknikk-containeren er det gravd en fjernvarmeledning som går til skolens internat og undervisningsbygninger. Der tas varmen ut i en varmeveksler. En energimåler viser hvor mye energi som tas ut.

Miljøeffekt av biogass
Ved å erstatte fyringsolje med biogass, reduseres utslipp av CO2. På Tomb vil dette utgjøre omlag 180 tonn CO2 årlig. I tillegg reduseres utslippet av metan, som er en farligere klimagass enn CO2, til et minimum. Etter at husdyrgjødselen har vært gjennom et biogassanlegg, blir den tilnærmet luktfri, og næringsstoffene blir lettere tilgjengelig for plantene når bioresten/ gjødslen spres på jordene på Tomb.

Logo: Tomb biogass