Studietilbud

 • Natur­bruk

 • Bygg
  Anlegg
  TIF

 • Studie­-
  spesiali-
  ­sering

 

VG1: NATURBRUK

3 Profilvalg: Hest, Friluftsliv, Landbruk

VG3: Landbruk

(Agronom)

VG3: Naturbruk

(Studieforberedende)
 
 

VG2: Tømrer

VG2: Kjøretøy

(Lette)

Opplæring i bedrift

(2 år)

FRILUFTSLIV

             

FRILUFTSLIV PÅ TOMB
Tomb er en super arena for deg som er glad i friluftsliv. Rett utenfor døra er kilometervis med skogsstier perfekt for jogging, terrengsykling eller rideturer. Her er flotte områder for overnatting og uteliv sammen med skolevenner. Bare noen hundre meter unna ligger også sjøen med muligheter for bading , fiske og andre sjøaktiviteter.

I naturbruk gir vi deg følgende muligheter i friluftsliv:

I Vg1 kan du velge profil friluftsliv. Det betyr at du i en del av de ukentlige praksisøktene har friluftsliv på timeplanen.  Undervisningen er ofte samlet i tidsperioder. Det gjør det mulig å reise på spennende ukesturer, gjerne en kanotur på høsten og en kajakktur i den flotte skjærgården på svenskekysten i løpet av våren. En overnatting i nærområdet står også på timeplanen. Her har vi fokus på mestring av leirliv og kunnskap og rutine om uteliv i alle årstider.

Sammen lærer vi å lytte, observere, lese naturen og løfte blikket – det handler rett og slett om å få den gode naturopplevelsen!

Et av målene er at det du lærer selv, skal du også gi videre til andre. Derfor har klassen årlig invitert gjester til Tomb for å ta del i en naturopplevelse. Det er gjerne en barnehagegruppe som har kommet på besøk.

Undervisningen er knyttet opp til læreplanmålene i Naturbasert aktivitet i Vg1. 

Vg2 og Vg3
Som naturbrukselev har du muligheten til å velge programfag friluftsliv 1 og 2 i Vg2 og Vg3 (5-timers fag). Fagene gir karakter på vitnemålet. Her byr vi fortsatt på mange gode opplevelser, og mye av undervisningen er fortsatt samlet i tidsperioder. Du får oppleve enda flere sider av norsk natur og det eventyrlige friluftslivet. Alt dette gjør du sammen med skolevenner og lærere i friluftsliv – i trygge rammer.

Elever i studiespeialisering kan velge friluftsliv 1 eller 2 i løpet av sitt studieløp.

Utstyr klargjøres, sekken pakkes, og der ute i ukjent terreng venter nye og fantastiske opplevelser – og hver gang er like spennende! Noen ganger har vi syklet Rallarvegen, andre ganger er det en fjelltopp som er målet. I tillegg kommer noen dagsutferder. Den årlige vinterturen til Ål med snøhulebygging er spesiell. Elever i Friluftsliv 1 og 2 reiser et par dager i forveien til fjells for å planlegge en felles fjelltur for alle naturbrukselever i Vg1. Å veilede medelever hvordan de skal grave snøhuler og mestre overnatting i vinterfjellet, er et av læringsmålene. Lærerne er selvsagt med som veiledere og sørger for at alle har det bra.

Brattkort
I egen, liten klatrevegg på skolen gis du anledning til å gi brattkort (åpner mulighet for å klatre i alle innendørsanlegg i alle haller, også internasjonalt.

Jakt
I fritiden gis du tilbud om å ta/gjennomføre jegerprøven. Skolen har eget jaktterreng, og det gis muligheter for å være med på organisert jakt på småvilt.

X-tra BONUS: I et ellers noe teoretisk skoleløp i videregående, gir FRILUFTSLIV deg SKOLEMOTIVASJON og lysten til å stå på videre!

Læreplan Friluftsliv 1

Læreplan Friluftsliv 2 

Bilde: -Alle passer inn på friluftslivlinja, enten så elsker du friluftsliv fra før, eller så kommer du til å elske det etter hvert, sier Sarah, Sander og Guro som var 3. klasse-elever i 2016-2017.  De fikk mange fine turopplevelser sammen på Tomb.

Mange muligheter:

Les mer om veien videre

Fagoversikt

FRILUFTSLIV
 • Programfag
 • Fellesfag
 • Yrkesfaglig fordypning