Vg2 kjøretøy til bilbyen Wolfsburg og Berlin

Foto: Ine Natland, Merete Aanesland, Hildegunn Madsen - elever Vg2 kjøretøy

Etter en aktiv vinter og vår ble skoleåret på Vg2 kjøretøy avsluttet med tur til Tyskland. En 17-seter Sprinter bragte elever og lærere fra det ene spennende reisemålet til det neste.
Bilturen gikk gjennom Sverige, til Malmø, og videre til Rødby på Lolland med overnatting på campingplass.

Bilbyen Wolfsburg
Neste dag fortsatte turen fra Rødby havn med ferje over til Puttgarden og ned til bilbyen Wolfsburg, med overnatting i landsbyen Braunschweig (omlag 10 km fra Bilbyen).  Neste dag ble det mange opplevelser, blant annet mye bilhistorie hvor elevene fikk følge tekniske løsninger opp gjennom historien. Det gjeveste var å se et rått eksemplar av Bugatti Vernon – med over 1000 hk – til en pris på ca 15 millioner kroner i Norge. Ellers besøkte klassen to store biltårn, en bilbutikk hvor en kan prøvekjøre og kjøpe akkurat den bilen kunden ønsker - på direkten. En robot henter så ned bilen fra tårnet.  I hvert biltårn er det flere titalls selgere. Dette ble noen av dagens høydepunkt i Wolfsburg.

Historiske Berlin
Berlin var det neste store reisemålet. Med Helge Brundtland som guide ble det to dager med mye spennende historie. Nazitiden, den kalde krigen og til sist «murens fall» var tema Helge tok elevene igjennom.  Her ble det besøk på blant annet Holocaust-museet, Riksdagen, Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie og Holocaust-monumentet. Kollektivtrafikken i Berlin ble også testet ut, elevene benyttet både trikk, undergrunn og buss.

På hjemreisen gikk turen innom konsentrasjonsleiren Sachsenhausen, leiren hvor det omkom  flest nordmenn under 2. verdenskrig. Her la klassen ned en blomst ved det norske monumentet, og lærer Olav hadde en liten hilsen. Deretter var det denne innstillingen på GPSen som gjaldt; hjem/TOMB.

 

Elevene Ine og Merete skrev i sine dagboknotater:

Etter en lang og slitsom dag endte vi til slutt på Vestencamp i Danmark. Her grilla me i øs pøs før me gjekk for å lada opp batteriene til neste dag. Ein ny dag med nye muligheter førte oss med båt over til Tyskland. Der stod vi mange timer i kø på Autobahn - i mange plussgrader! Humøret var ganske på topp, men me var veldig varme. Etter ein veldig lang og varm tur kom me endelig fram til hotellet. På kvelden ble det varm mat på Kina-restaurant. Byen måtte også utforskas litt før ein fant ut at det var på tide å legga seg.

Besøk på Volkswagen
Dagen etter tok me turen til Volkswagen-konsernet - her jobber det om lag 80 000 mennesker, 30 000 i administrasjonen og 50 000 i forbindelse med bilproduksjon. Her storkoste me oss! Masse tøffe bilar og mykje tøft å sjå!  VGA-konsernet består av VW, Audi, Seat, Skoda, Bugatti, Scandia Vabis osv.


Historisk reise i Berlin med Helge Brundtland
Turen gjekk videre til Berlin. Først finna hotellet, stella seg og så ut på tur med Helge Brundtland. Me endte opp på ein restaurant på Sony-senteret der me koste oss med god mat! Dagen etter var det Helge som hadde programmet, og han tok oss med på ei historisk reise i både andre verdenskrig og den kalde krigen. Dette var kjempespennende! Etter ein lang dag spiste me på ein fin restaurant med veldig god biff!

Dagen etter reiste me te konsentrasjonsleiren Sacksenhausen. Lærern vår, Olav, la på blomst ved det norske monumentet – eit monument til minne om nordmenn som satt inne og ofra livet sitt for demokrati og frihet. Etter det reiste me tilbake til Danmark og så dagen etter til Norge.

Det har vore ein kjempekjekk tur med god mat, god stemning og kjempekjekke folk! Minner for livet!


Bilde: Mats og Elias på "kjempekjekk" tur!