Studietur med fokus på klauvhelse og liggebåser

TF på studietur til Østerrike/Tyskland

 Tekst og foto: Anne Dahle, student Tomb Fagskole

Det har vært en vår med mange utferder for Tomb Fagskole. Den siste 10-dager lange turen til Tyskland og Østerrike, ga ekstra mange fagopplevelser for de spesielt interesserte. Temaet for turen var i hovedsak klauvhelse og liggebåser, og i den forbindelse hadde studentene omvisning på Kraiburg,  firmaet som blant annet produserer gummimatter for gangareal og liggebåser.

Reiseruta var også lagt innom Wasserbauer, et firma som produserer ulike typer fôringsutstyr. Det ble også tid til et kveldsbesøk hos Siloking som lager fullfôrblandere.
Den største oppturen var for mange å komme til Claasfabrikken som produserer grashøstingsutstyr.

Av fjøsbesøk var studentene innom både store og små. Et av de mest fascinerende var et løsdriftsfjøs for 13 melkekyr oppe i alpene. Her gikk all fôring på høy og kraftfôr.
Det største fjøset hadde 120 melkekyr. Det var også interessant å beøke deltestingsfjøs, hvor ulike innredninger som  liggebåser, fôrhekker, gangareal osv., ble testet ut.

Turens ene søndag ble brukt til et par timers fottur hvor det var rassikring av skog i Bregenz som var ”attraksjonen”.  De fleste var klar for en rolig kveld etter en slik tur!

Etter en uke med tettpakket program  og en flott og lærerik tur, var det til slutt godt  å sette seg på flyet for å vende tilbake til Norge!

Einar Østmo og Asbjørn Rønneberg fra Tomb var klassens reiseledere.

Publisert: 14.04.2011