På jakt etter stein og fjell


Tekst: Margrethe Alette Øverby, 2A

Foto: Elever og lærere i geofag

Uke 37 var uka hvor geofagelevene skulle ut på tur for å lære mye nytt om et helt nytt fag.
9 håpefulle jenter og 2 lærere tok turen rundt om i Råde, Rygge og Moss for å lære om hvordan Østfold har blitt formet til slik fylket ser ut i dag. Vi ble guidet rundt av forskjellige geologer for å få et innblikk i forskjellige bergarter og hvordan raet ble formet under istiden.Meteorologisk institutt
På tirsdagen startet den ”lange reisen”. Vi lastet inn bagasjen, satte oss i minibussen og var klare for å komme av gårde. Første stopp var meteorologisk institutt i Oslo, hvor vi lærte om forskjellige måleapparater og været generelt.

Flåt gruve
Etter besøket i Oslo reiste vi nedover mot Evje, hvor vi skulle besøke Flåt gruve. Her overnattet vi på Odden camping. Et veldig koselig sted. Vi ble guidet rundt inne i gruva og fikk grave etter ekte bergkrystaller og mineraler. Etter et opphold i Evje, satte vi kursen mot Grimstad for å lære om hydrologi av NIVA (Norsk Institutt for Vannforskning).

Jomfruland
Siden det ble litt fritid, fikk jentene lov til å gå på shopping rundt om i Grimstad. Arne og Stein spiste is og koste seg i solsteiken. Etter et lite opphold her i Grimstad var Jomfruland neste stopp. Vi reiste inn til Kragerø, og der ble vi hentet med taxibåt, som skulle bringe oss til øya som nesten bare er bygd opp av rullestein. Da vi kom i land, bærte vi bagasjen til en campingplass hvor vi skulle tilbringe natten. Vi bada og grillet, det var kjempekoselig. Dagen derpå var det å utforske Jomfruland. Vi fikk med oss en biolog som fortalte oss om hvordan denne øya ble dannet og om øya generelt. Der fikk vi se masse stein, og vi klatret i Nordens største ask samt fyrtårnene.
Da vi kom tilbake til campingplassen, pakket vi ned telt og lavvo og satte kursen mot Stavern. Der skulle vi sove i leiligheter. Der laget vi god mat og hadde et hyggelig samvær.

Norsar
Fredagen, den siste dagen på programmet, dro vi til Norsar på Lillestrøm. Her skulle vi lære om platetektonikk (jordskjelv og tsunamier).
Denne uka var utrolig innholdsrik og spennende for mange av oss. Vi hadde med hyggelige og koselige lærere som var med på alt, og lærte oss masse. Vi kunne ikke hatt det bedre!
Vi jentene takker så mye for denne turen. Den var toppers!!