Geofagtur til Jomfruland og flere spennende steder.

På jakt etter mineraler

Tekst : Ida Cecilie Thorp – elev i 2B
Foto: Stein Grimsrud

Se bildeserie til høyre.
Fordypningsgruppa i geofag var i uke 37 på ”georeise”. Turen hadde som hensikt å gi en smakebit på emnene faget er bygd opp rundt. Det startet med at vi mandag morgen reiste  med minibuss til Hvaler hvor vi var innom flere ”poster”. Her fikk vi en beskrivelse av hvordan isen hadde formet Norge og lærte mye om dette. Neste morgen reiste vi ut med både sovepose og telt; nå skulle vi på telttur.

Vi dro først til Oslo, hvor vi var innom NORSAR. Her vi lærte om jordskjelv, og dette var noe vi syntes var spennende. Deretter dro vi videre til Meteorologisk institutt. Fra Oslo gikk turen videre til Evje og Odden hvor vi campet. Neste morgen dro vi til Flaat gruve. Her fikk vi blant annet se en film om gruvearbeidet, etterfulgt av en tur ned i gruven. Neste stopp var Mineralstien som ligger like nedenfor gruvene. Å gå i gruver og lete etter mange forskjellige mineraler, er spennende. Her fikk vi grave etter mineraler, og mange av oss fant flotte eksemplarer, blant annet bergkrystaller og juksegull!
Deretter gikk turen til Grimstad. Hos NIVA lærte vi om hydrologi og vann.
Deretter kjørte vi til Kragerø og tok taxibåt over til Jomfruland.
Her lærte vi mer om istiden og hvordan Jomfruland ble til. Vi fikk også historier fra Ivar Gundersen som er oppvokst og har bodd på øya. Han fortalte også levende historier om hestens betydning i tidligere tider. – Og det var interessant for elever med hesteinteresse!

Jomfruland var nok høydepunktet på turen. Jomfruland har en helt nydelig natur, og noen av oss tok en del bilder, mens andre satt i solveggen og slappet av, eller lå i teltene og hvilte ut.
Vi var noen slitne elever som kom tilbake på skolen fredag ettermiddag etter en innholdsrik uke!