Madagaskar har et unikt dyreliv og frodig vegetasjon. Vg3 Naturbruk studiekopmpetanse - naturforvaltningsklassen - er akkurat nå på sin store opplevelsesreise. Les elevenes dagboknotater nedenfor!

Naturforvaltningsklassen er på Madagaskar

Dag 1 starter nederst i artikkelen.

Madagaskar 2018

Dag 13

08.11.18       Besøk på Tombontsoa jordbruksskole, bade i vulkan, silkespinneri og papirlaging.

Torsdag 8.11.18

Vi spiser frokost klokka 07:15 og snakker sammen om hva dagen skal inneholde.  Vi kjører deretter til den ‘’ nedlagte’’ vulkanen «Lac Tritriva». Vi ankommer stedet og blir bombardert av alt som er av tiggere, men kommer oss fort til vulkanen. Vi treffer to guider på toppen som følger oss ned til vannspeilet i vulkanen. Han forteller at vannet i vulkanen er 147 m dypt og er derfor ikke et egnet sted å lære seg å svømme. Vi bader og kjøler oss ned i innsjøen og holder oss der så lenge som mulig. Vi går så opp den bratte stigningen til toppen av krateret der selgerne står og venter på oss. Her kjøpes smykker og stener så 10000-lappene flyr.

Vi fortsetter turen og ankommer en fabrikk der de produserer silke. Vi får vite om hvor de finner silken og hvordan de klarer å spinne silken. Sesongen har ikke startet enda og det derfor er dårlig med silke nå. Mange kjøper skjerf.

Vi drar tilbake til overnattingsstedet vårt, Lavasoa som tidligere var internatskole for misjonærbarna på Madagaskar. Her tar vi med oss skift til det som skal skje på Tombontsoa jordbruksskole sener på dagen. Det blir lunsj i parken og vi har en hyggelig stund samme. DET FINNES Tomsinger overalt! Gasseren Desiré guider oss rundt på Tombontsoa på flytende norsk. Vi møter også rektor Lala. Etter omvisningen får vi være med på en demonstrasjon av nytt åk til okse, såmaskin, plog med nylonvendeskjær, vogn med 4 hjul, vogn med tipp. Ingen av disse 5 nyhetene hadde vært prøvd ut før på Madagaskar. Det begynner å regne og vi kjenner lukten av den våte, røde jorden som fester seg overalt. Etter guidingen går vi å spiser snacks på skolen. Vi treffer dessverre svært få av elevene ved skolen da undervisningen etter ferien så vidt har startet.

Vi kjører til en papirfabrikk. Der får vi et lynkurs i hvordan de lager forskjellige ting i papir. Mange kjøper kort og albumer. Vi får også kjøpt ting som fletta kurver og krydder.

Etterpå drar vi til et sted der de produserer miniatyrfigurer av resirkulerbart materiale samt fine duker og klær med brodert mønster. Vi får et lynkurs her også og mange kjøper ting som sykler, biler, pousse-pousse etc. Utrolig så miljøbevisste folk på Madagaskar er. Nå er vi sultne og mat blir det etter hvert på en koselig restaurant. Pizza på menyen slår aldri feil. Deretter er det natta og alle går hver for seg, mens vi gleder oss til den stramme timeplanen Arne har lagt for neste dag.

Siw og Henriette

Dag 11 og 12, 06.11.18 – 07.11.18         Ranomafana, dans og biltur med sang

Tirsdag 6.11.18

Det er nå tirsdag morgen og vi er fremme ved nasjonalparken Ranomafana. Vi dynker oss i myggspray, for så å få vite at det ikke finnes mygg i regnskogen. Regnskogens stier er erstattet med trapper, og vi kjenner det i legga før vi har sett så mye som en eneste lemur. Guiden forteller om de ulike plantene og dyrene vi ser i det vi går forbi dem, blant annet om gassisk bambus, som vokser hele 7 cm hver dag! Helt utrolig. Et par trapper senere får vi se to greater bamboo lemurer. De chillærn i toppen av et tre, og spiser bambus. Før vi når utkikkspunktet og slutten av turen, ser vi også en zifaka, som er den største lemurtypen i parken.

Vi kaster oss inn i bussen etter en vellykket jungelekspedisjon og tar en svipptur innom en nærliggende landsby. Her kjøper flere av oss vanilje og annet krydder før vi setter kursen tilbake mot hotellet. Der blir vi møtt av «Hope for the future», en organisasjon som hjelper barna i nærområdet. De får lære hvordan de kan være en god innbygger; hygiene, hagebruk, språk, dans og musikk. Barna i prosjektet viser oss dans, som vi etterhvert blir med på. Vi danser, snakker, synger og morer oss med barna til lenge etter solen går ned.

Onsdag 7.11.18

Onsdag starter for flere av oss med fotball. Vi møter barna fra «Hope for the future» ved porten, og går med dem til fotballbanen. De yngste barna er ivrige spillere, mens vi blir mer opptatt av å prate med de eldste. Etter en halv time fotball er det en tårevåt avskjed med barna for noen av oss, de har virkelig gjort inntrykk.

Nå er klokka snart elleve, og vi kjører avgårde mot Antsirabe og Lovasoa. På bussen sitter noen og leser, noen sover og andre prater. Cirka halvveis i kjøringen stopper vi ved en treskjæringsbutikk, vi går interessert rundt i butikken og kikker. Noen elever kan det virke som om har kjøpt halve butikken, andre kommer ut med to-tre ting. Så kjører vi videre, det er stemning for allsang i bussen - til noens glede og andres frustrasjon, for eksempel sitter lærerne våre med papir i øra.

Når vi har kjørt en stund begynner det å regne, vi ser at folk trekker inn fra jordene og kjenner lukten av våt jord i et ellers tørt Madagaskar. Når vi endelig ankommer Lovasoa etter flere timer i buss, har sola gått ned.

Andrea og Maren

Dag 9 - 10,  4.11.18 – 5.11.18     Besøk i nasjonalparken Isalo og en lang busstur med forviklinger.

Søndag 4.11.18

Vi våkner tidlig søndags morgen og vi skal denne dagen rette snutene våre mot Isalo nasjonalpark. Solen skinner gjennom vinduet på bangalowen, vår siste dag i strandparadiset Anakao. Vi spiser frokost og takker for oss og går ned til stranden for siste gang. Båten ligger klar for å kjøre oss til bussen lengre nord på kysten. Mange av oss sovner på båten, da det fortsatt er tidlig. Da vi ankommer stedet, ser vi fiskere langs stranda som drar opp fiskegarn for hånd –imponerende syn. Vi setter oss på bussen og er forberedt på en fire timers busstur og det skal visst vente en overraskelse i andre enden, ifølge guiden Alain. Det er interessant og kjøre buss gjennom Madagaskar for det er så forskjellig landskap og menneskelivet i gatene er helt annerledes enn i Norge. På veien stopper vi for å se på et spektakulært baobabtre, men vi rekker ikke å gå ut av bussen før 3 barn kommer løpene. Et av barna har med seg en kameleon på pinne. Treet er så stort at 10 elever kan holde hender rundt det.  Underveis på bussturen ser vi landsbyer på de merkeligste steder. Stopper vi, dukker det opp mennesker som ser ut til å komme fra ingensteds. Hvordan livnærer de seg av det tørre landskapet oppi fjellheimen er et av spørsmålene som streifer hodene våre. Etter en lang busstur er vi endelig framme til overraskelsen som vi har ventet på Det var et vakkert ørkenhotell som ligger midt innimellom fjellene i Isalo. Vi går inn på hotellet og blir vi møtt med en lunsjpose som vi spiser ved bassengkanten. Her vil vi være lenge!! På ettermiddagen tar guiden oss med på en tur til et lite fjell i nærheten av hotellet. Der får vi se en nydelig solnedgang over fjellene i Isalo.

Mandag 5.11.18

Vi våkner tidlig om morgenen i Isaloørkenen. Vi spiser frokost og gleder oss til turen vi skal gå i Nasjonalparken Vi skal visst få bade i en svarte og blå lagune og kanskje vil vi få se noen lemurer. Vi kjører et lite stykke på veien mellom fjellkjedene og vi kommer snart frem til en liten landsby der vi møter guiden vi skal ha med oss inn i nasjonalparken, han heter Ronald. Ronald viser seg å være en morsom fyr og har en rar engelsk aksent hvor han forteller oss om parken på en humoristisk måte.  Etter en kort kjøretur, begynner vi på en gåtur på ca, 3,4 km. Målet vårt er den sorte og den blå lagune, men vi håper på å se mye interessant plante- og dyreliv underveis. På turen dit ser vi «den dansende lemuren» og den mer berømte «ringhalelemuren». Turen er veldig kupert og det er utrolig fasinerende hvordan landskapet kan forandre seg fra det helt tørre til det veldig frodige nede langs en bekk. Vi er svette da vi kommer frem, så et bad i to nærmest iskalde laguner skader virkelig ingen. Lunsjen tar vi langs elven på vei tilbake. Vi før god lunsj med brus. Det er så på tide å dra til bussen. På parkeringsplassen kjøper noen av oss lemurer lagd av leire fra de lokale guttene. Det viser seg at malingen på lemurene ikke er tørket slik at vi får masse maling på fingrene. Vi føler oss litt lurt, men det er vel en del av gamet. Så starter vi på turens lengste kjøretur som skal vare i ca 7 timer. Det vil si at vi ikke er fremme i Fianarantsoa før i 22-tiden. På veien ser vi mange mennesker som går tog som skal velge landets nye president den 7.november. Vi treffer også på noen menn som helt plutselig dukker opp med gevær over skulderen og skal ta noen som har stjålet noen sebudyr (kyr). Ca to timer før vi skal ankomme overnattingsstedet vårt, får motorproblemer med bussen. Problemet fikses på stedet, men vi må vente ca en time. Etter Den siste etappen er vi fremme på hotellet og blir møtt av Hasina som har laget et fantastisk måltid til oss, kjøttkaker i brun saus.

Ingeborg og Martha

Dag 7-8. 02.11.2018 - 03.11.2018  Seiltur og besøk i landsbyen

Fredag 02.11.2018

Vi er fortsatt i Anakao og i dag drar vi ut til en hellig øy som heter Nosyv. Vi kommer oss ut med 3 små seilbåter med hjemmelagde seil på. Her ser vi på hekkende fugler som drar til øya for å legge egg. Fuglene ligger inni buskene og oppe på en slette ruger de på eggene sine. Det sitter også masse fugler i tretoppene. På gåturen over øya ser vi også en liten slange, afrikanske monarker (sommerfugler) og en gresshoppe som ser ut som en pinne. Turen går videre ned på stranda og videre med seilbåtene ut på ett korallrev ca 150 m utenfor øya. Her ser vi mange fine fisker. Når vi kommer på land igjen er det noen fiskere som har fått en del fisk, blant annet en liten hai på ca 1 meter! Den får vi ta på noe som er veldig gøy. Turen går så mot land igjen. Det blir kappseiling mellom alle båtene. Båten som Trond og Arne sitter i vinner.

Lørdag 03.11.2018

Dette er fridagen vår. Så fra frokost til lunsj er det en del som leier seg surfebrett og prøver å lære seg å surfe. Det var nok Trond som fikk det til mest, men ingen av oss slo de lokale barna som surfet på hjemmelagde brett. På ettermiddag tar vi en tur inn i landsbyen for å se på den katolske skolen, men det er nok ikke så mange som fårdet med seg det som ble sagt siden det er mange de lokale barna som vil holde oss i hendene og ha klappeleker med oss mens guiden snakketJ De fulgte oss hele veien og mange hadde ett barn på ryggen eller holdt dem i hånda i en time i strekk, og gjerne flere barn på en gangJ Barna var kjempe blide og smilte, lo og dansa rundt oss <3

 

Kaja og Selma

Dag 5-6, 31.10.2018-01.11.2018 På reise videre til endelig late dager ved kysten.

Onsdag 31.10.2018

Nå er kokka halv fem om morgenen, og mesteparten av oss sitter på bussen på vei til flyplassen for å fly til Toliara. Siden alt har blitt forskjøvet tid må vi deles opp i to grupper som skal fly. Flesteparten av oss er i gruppe 1 som skal fly kl 7. Dette er det siste flyet vårt før hjemreisen. Mens vi kjører mot flyplassen ser vi at Antananarivo våkner sakte til liv, folk går i gatene og kuene drar vogner langs veiene.

Etter en times flytur lander vi i Toliara. Her blir vi møtt av Mamy som er en av guidene våre (han snakker norsk!). Vi pakker bussene klare og kommer oss av gårde til nonnene som vi skal tilbringe natten hos. På vei til nonnene ser vi hvordan byen Toliara er. Det er mye farger og håndmalt reklame på byggene, og titalls med sykkeltaxier! Vi kommer etter hvert fram til nonnene og får tildelt hvert vårt rom. Etter at alle har fått pakket litt ut og smurt seg med solkrem drar vi ut for å spise lunsj.

Dit vi kommer fram er det både svømmebasseng og et arboretum, så det blir mye bading og kos før lunsj. Lunsjen vår består av zebubiff (okse), og en slags peppersaus, med cremebrule til dessert!. Etter den gode maten drar guiden for å hente de resterende elevene i gruppe 2 som tok et senere fly.

Nå som alle er samlet tar vi en tur i arboretumet, med en kjent guide. Han viser oss trær som er høye og smale, korte og gamle, dødelige og helbredende. Det mest kjente treet vi får høre om er Baobaotreet, som ser ut som den er oppned med rota i toppen. Den kan bli opptil 2000 år gammelt!

 

Torsdag 01.11.2018

Vi står opp sammen med solen, klokke er ca halv sju og vi pakker sammen tingene våre og går til frokost. Til frokost får vi baguetter med noe syltetøy og nugatti. Vi har også ris, egg og bacon. Vi skal videre til Anakao for å tilbringe de 3 neste dagene i bungalows, så nå laster vi opp bussen og drar til havna for å ta båten til Anakao.

Vi kommer framt til en lang strand, og før vi nesten har kommet oss på land har flere av oss allerede plukket hendende fulle av skjell. Vi får bungalows og alle gjør seg klare for å bade og sole seg. Bølgene kommer i alle størrelser og fra alle kanter. Vi leker oss i vannet med bølgene og plukker flere skjell. Noen av de lokale gutten surfer på trebrett.

Etter mye lek og moro er det på tide med lunsj. Vi får servert spagettibolognese med frukt cocktail til dessert. Flere av jentene har lyst på rasta fletter og guiden arrangerer dette for oss.

Vi har nettopp fått et mellom måltid bestående av crepes med sjokoladepålegg og marmelade. Nå sitter en del av oss og får rasta fletter av lokale gassere. Alle har fått fine rasta fletter og nå skal vi dusje med barkevann (helbredende vann lagd på bark fra et tre).

Maren har tatt med seg en fotball som hun gir til en gruppe lokale barn på stranda. Vi spiller litt fotball med dem og de gir Maren skjell tilbake for å takke for ballen. Den vakre solnedgangen avslutter den første dagen vår på Anakao.

 

 

Mandag 29.oktober

Dag 3-4, 29.10.2018 – 30.10.2018    Komplikasjoner, men endelig Madagaskar!
Vi våkner til sol og lys, kl. 06.30 lokal tid og det vil si kl. 04.30 i Norge. Altså, de fleste av oss fikk ikke sove i mer enn 5 timer. Men vi er da vel på tur, ikke sant?

Etter nesten to timer til på flyet, kan vi endelig se land igjen. I begynnelsen ser vi kun fjell, men etter hvert ser vi også masse små, grønne flekker av dyrka mark. Dette er Etiopia. Vi lander, og her skjer landinga mer skånsomt enn i Stockholm. Her ble hvert fall ikke noe på flyet ødelagt.

Sola skinner konstant og temperaturen her er høyere selv om vi er ca. 2300 m.o.h. Det skal ikke mye til for å bli svimmel eller andpusten om en beveger seg litt. Siden vi egentlig ikke skulle vært i Etiopia på denne tiden, må vi igjen få nye boardingpass til turen videre. Alle fly er fulle så boardingpass får vi ikke før til dagen etter. Nytt hotell for natten må skaffes. For å komme oss til hotellet, går vi ut og til en taxi, som er en litt større kassebil med plass til 14 stykker… minst.

Arne sier på turen til hotellet at dette kommer til å bli en liten forsmak på Madagaskar, og standarden her er ikke i nærheten av Norge, Dermed kjenner vi litt på hvordan det egentlig kommer til å bli å komme til Madagaskar. Trafikken går som bare det i hytt og pine, det ser ikke ut som om det er mye trafikkregler her.

På hotellet får vi to timer til å slappe av før neste måltid, hvor vi hører konstant tuting fra trafikken utenfor.

Siden vi enda ikke har fått bagasjen vår, drar vi på litt shopping med to Toyota Hiace’r som taxi, uten setebelter. Kjøpesenteret vi kommer til, er for folk med høy standard, så prisene her er faktisk omtrent som i Norge. På vei tilbake til hotellet, kjører vi litt rundt og får sett litt diverse som esler i gata og veldig mange salgsboder. Siden vi egentlig ikke skulle vært i Etiopia, var en del av oss i litt dårlig humør fra før av. Men etter litt sightseeing rundt i Addis Abeba er brått humøret på topp igjen.

Tirsdag 30.oktober

I dag er endelig dagen for å komme seg til Madagaskar. Nesten alle står opp til frokost på hotellet, og vi prøver å være klare til kl. 06.30 for å ta taxi tilbake til flyplassen. Trafikken dit bærer preg av at folk er på vei til jobb og andre viktige hendelser. Men på flyplassen går alt som smurt, vi har ingen problemer og vi kommer oss på flyet.

Vi flyr nå i 864 km/t, og vi kommer oss til MADAGASKAR!!! Det er helt uvirkelig. Vi har forberedt oss på det her i to måneder hvert fall, og mange av oss har visst at vi skulle til Madagaskar siden vi startet på Tomb, og nå er vi her! Etter litt sikkerhetskontroll og mistet-bagasje-fiksing, møter vi guiden vår, Alain, som står i utgangen med det norske flagget, en mann som kan utrolig mye og snakker veldig bra engelsk. Vi går ut til bussen vi skal kjøre i videre, en litt elder Hyundai, hvor bagasjen plasseres på taket. Deretter begynner vi vår ferd på Madagaskar. Trafikken her er fortsatt ikke som i Norge, men det føles tryggere enn i Etiopia. Etter litt sightseeing, kommer vi til hotellet. Her kommer det en liten gutt løpende mot bussen hvor han stopper ved siden av et av de åpne vinduene og tigger etter mat og penger. Uansett hvor mye det skjærer i hjerte, må vi se en annen vei og lukke vinduet, for ellers kommer det bare fler.

Vi plasserer oss selv og tingene våre på rommene. Litt seinere er det tid for middag, en middag som i våre øyne ser ut som noe vi kunne ha lagd og spist i Norge. Likevel smaker det ikke helt likt. Om det er måten de har tilberedt maten på, opplevelsen av å endelig være på Madagaskar eller en blanding av de to, veit vi ikke.

Mia & Emma Karoline

 

Dag 1-2 ., 27.10.2018 – 28.10.2018 Avreise Oslo – Antananarivo

I dag reiser vi i 3C- Naturforvaltning til Oslo. Vi møter alle opp kl 14 på skolen for å sette kursen videre mot Gardermoen .Der går turen til Madagaskar. Vi skal mellomlande både Stockholm og i Addis Abeba før vi skal lande i hovedstaden på Madagaskar, Antananarivo. Går alt bra, lander vi der i morgen. På Gardermoen går innsjekk og sikkerhetskontrollen kjapt så litt innkjøp blir det der vi alle spres i butikkene for å kjøpe seg litt kos til den lange flyturen.

Etter boarding får servert litt snacks og drikke. Nå har vi sittet under en time på flyet og mellomlander i Stockholm ca kl. 20.30 der flere passasjerer kommer på.

Etter en stund får vi høre av kapteinen at det var noe galt med flyet som de prøver å ordne. Vi venter og ventet på nye beskjeder.

Endelig får vi beskjed at de må bytte deler på flyet og vi må sove på et hotell i Stockholm. Mens de prøver å finne overnattingssted til ca 300 mennesker får vi servert en «bedre middag» på flyet.

Nå er klokka blitt ca kl 01.00 og vi kommer oss ut av flyet. Det viser seg at natten skal bli lang. De fleste av oss er slitne og lurer på hvor lang tid det skal ta før vi kommer på et hotell.

 

Først kl 04 er vi endelig ferdig til å stille oss i taxi-kø. Her har de tydeligvis tatt høstferie for de siste av oss ankommer hotellet først kl 05.30.

Etter flere forskjellige beskjeder i løpet av dagen, reiser vi først ca kl 16 tilbake til flyplassen.

I denne ventetiden får vi heldigvis kost oss med litt shopping og god lunsj.

KL 21 var vi endelig igjen i luften og snuten var rettet mot Etiopia.

April & Julie