Geofagklassen på tur til Hvaler og Sørlandet!

Med skjerpet blikk på bergarter

 

Tekst:Emilie S. Brooks, elev i Vg2 naturbruk

Foto: Stein Grimsrud
Se bildeserie til høyre.

 

Med fokus på bergarter dro geofagklassen først på dagstur til Hvaler og dagen etterpå på tur til Sørlandet. Til tross for et tett program hver dag, var det en veldig koselig tur, og til alles glede sov vi i små, koselige, og ikke minsttørre hytter hver natt.

 På mandag dro vi på dagstur til Hvaler, hvor vi gikk en lang tur og lærte om bergarter og hvordan landskapet har formet seg slik som det har. Vi lærte blant annet at granitt var Norges vanligste bergart, og hvilke mineraler granitt inneholder. På vei hjem dro vi innom Kjøkøy fort og så på den utrolig lange og dype kløfta i fjellet der. Selv om det regnet mye den dagen, var vi ikke sure på tur!

Første stopp på vei til Jomfruland var Norsar på Kjeller. Her lærte vi om hvordan jordskjelv, tsunamier, og vulkanutbrudd oppstår. Vi fikk også høre om litt av forskningen de driver med på Norsar. 

Ferden gikk så videre til Meteorologisk institutt. Her fikk vi et innblikk i hva meteorologi går ut på, og hva de forskjellige personene som jobbet der, drev med daglig.

Etter en tørr natt i hytten, dro vi til rullestenstranda på Mølen i Larvik. Stranda er en del av Geoparken på Sørlandet, og består av mer eller mindre runde steiner som isen har fraktet med seg fra hele sørøst-Norge. Været var supert, og alle hadde det veldig koselig.

På veien til Jomfruland var vi innom blant annet Jernverket på Næs, som mest sannsynlig er et av Norges best bevarte «industriområder» fra den tiden. I tillegg var vi innom et kraftverk hvor vi fikk høre litt om hva sur nedbør gjør med laksen i Norge. Også dette var ganske interessant.        

Vi var på Jomfruland i to netter, og også her var det mange flotte rullestenstrender. De var fulle av tang, noe de brukte som gjødsel før i tiden. Geologi var hovedpunktet, men i tillegg lærte vi litt om biologi, altså hvorfor naturen var som den var, og vi fikk se noen sjeldne planter og trær som levde der. Siste dagen vi var på Jomfruland fikk vi gå opp i det ene fyrtårnet og se på den fantastiske utsikten. Det var veldig stas.

Til slutt må nevnes at selv om vi hadde en travel uke, med mye kjøring og mye læring, var det en fabelaktig tur! Vi fikk som sagt lært utrolig mye, vi fikk spist mye godteri, og vi hadde det veldig morsomt! Geofag anbefales !