Landbrukstur i Sverige

Foto: Torbjørn Heim og Karina Orset
Tekst: Torbjørn Heim – elev Vg2 naturbruk

Les Torbjørns logg (elev Vg2 naturbruk) fra klasseturen til Sverige - en landbrukstur mellom de to største innsjøene, Vänern og Vättern.

Dag 1: Mandag 04.05:

Første stopp var hos brødrene Moberg med 125 melkedyr. 100 raude kyr (mest Svensk Rødt Boskap) og 25 svarte (rasen holstein). Gjennomsnittsytelsen var 11 600 kg energikorrigert melk (EKM). De hadde både løsdrift m/DeLaval robot og båsfjøs. Løsdriftsfjøset holdt de alltid fullt (60 melkekyr). I båsfjøset holdt de melkekyr som det ikke var plass til i løsdriftsfjøset. Avlsinteressen var stor. I besetningen kjøpte de blant annet inn kjønnsseparert embryo.

Turen gikk deretter videre til Broby struts hvor vi fikk servet strutsepannekaker og vafler, laget på strutseegg med strutseskinke i pannekaken. Vi fikk også oppleve strutsen. Strutsen er 2-2,5 meter høy og strutshannen er størst med røde legger og rødt nebb. Fjærdrakten er svart med hvite vingespisser. Strutsehøna er grå i fjærdrakten og ellers lys/hvit i huden.

Rundt 20-tiden ankom vi vandrerhjemmet hvor vi skulle sove, med Vättern som nærmeste nabo. Vättern er Sveriges nest største innsjø på 1912 kvadratkilometer.

Dag 2: Tirsdag 05.04:

Vi sto opp tidlig og dro til Mobolets Gard som driver med oppdrett av amerikansk præriebison. Vi fikk en tur i traktor og vogn inn til hodyra (kuene) med årets kalver. Store dyr og små kalver. Kyrne veier ca. 700-800 kg. Oksene veier ca. 1100-1200 kg. Her er bison hovedinntekten; turistattraksjon og produksjon av bisonkjøtt. Og på stedets egen restaurant ble vi servert sandwich med bisonskinke.

På neste sted, Husqvarna fabrikken, fikk vi omvisning av to guider. Det var interessant å se på alt utstyret og maskinene som brukes for å produsere en motorsag eller en robot- gressklipper. Husqvarna produserer også merkevarene Jonsered og McCulloch. I Husqvarnas eget museum så vi alt fra våpen og motorsykler til kjøkken-, hage- og skogsredskap – opptil 500 år gamle.

På ettermiddagen reiste vi til Öningen camping. Her spiste vi pizza og koste oss i campinghyttene med prat og leker utover kvelden.

Dag 3: Onsdag 06.04:

Vi dro tidlig i dag også og ankom Väderstad-fabrikken klokka ni. Her fikk vi omvisning i fabrikklokalene etter en historieorientering, og vi fikk høre om hva som produseres i dag. Det var interessant å se de enorme landbruksmaskinene som lages. Guiden vår fortalte at de har sesonger for når de produserer de forskjellige produktene. På dette tidspunktet produserte de blant annet såmaskiner.

Deretter dro vi til en gård som heter Vadsbo Mjölk AB. Her har de totalt 1600 dyr, hvorav 1300 er melkekyr. De produserer ca. 1 million kg melk i måneden. Til sammenlikning produserer Tomb ca. 400 000 kg melk i året.  De har ikke kviger, men kalver opp til ca. 3- månedersalderen. Da selges de for oppfôring. Når kvigene er store nok, kjøpes de drektige tilbake. På gården valser de eget kraftfôr og bruker plansilo. Plansiloene er 10-20 ganger større enn de vi finner på Tomb. Vi tok også en titt på biogassanlegget. De produserer drivstoff som sendes til Stockholm.

Etter dette gikk tur hjem til Tomb. På vegne av klassen kan jeg bare si at vi er superfornøyde - alt vi opplevde!

Bilde: Klassen under besøk på bison-farmen utenfor Hjo.