En hel uke med sau, geit, storfe og gris.

Husdyrentusiastene til Telemark

Tekst: Åse Reistad, elev i Vg2 naturbruk

Foto: Malin Sletten, Karoline Minge, Victoria Løkling - alle Vg2 naturbruk.


Se bildeserie til høyre. 


Husdyrentusiastene har vært på husdyrtur i Telemark. Sammen med husdyrlærer Per Håvar Moe Nevland ble det mange spennende gårdsbesøk.

Elev Åse Reistad som er en av mange elever som har valgt husdyr som fordypning, deler litt av sin logg med oss:

Fredag 14. september reiste vi på Dyrskun i Seljord. Der så vi på bl.a. ku- og kalvemønstring. Vi så også på utstillinger av diverse landbruksutstyr, lokalmat og håndtverk.

Deretter i uke 37 reiste husdyrklassen på studietur til Telemark. Vi hadde en artig og lærerik tur, med besøk på mange forskjellige gårder. Vi overnatta på Bjåen Turisthytte som var et flott sted, og som lå sentralt til med tanke på de stedene vi besøkte. De var også med i et fellesfjøs for melkeproduksjon storfe, 920 m.o.h. Svanhild i klassen er fra denne gården, og her ble vi servert både pai og fårikål!

Den første dagen besøkte vi navet til Nøffen purkering og Kurompa samdrift, som begge blei drevet av den samme familien. Grisehuset hadde 450 purker i tillegg til de som var ute i satelittene. Melkekufjøset hadde Lely-robot og fri kutrafikk. Seinere på dagen fikk vi omvisning i et gårdsspinneri. Her brukte de ull fra egne Mohairgeiter, samtidig som de spant ull for andre. Siste stoppested denne dagen var på en fellesstøl for geiter, hvor vi fikk være med på kveldsstellet og smake på geitemjølk.

Onsdagen besøkte vi ei som hadde Angus og Highland Cattle. Vi var også i et nytt båsfjøs for mjølkeku som var kombinert med geitefjøs og sau. Her var all innredning i tre, og siden de dreiv med telemarkskuer hadde de fått dispensasjon fra kravet om bygging av løsdriftsfjøs. Her var vi også med på kveldsstellet; ga dyra surfôr og melket både geiter og kyr. Etterpå ble vi invitert inn til familien Haugo og fikk til og med servert bryllupsmiddagen i området, bl.a. smørgraut, flatbrød og spekemat!

Torsdag besøkte vi Vinje Hestesenter, som dreiv med tinkerhester. Denne dagen besøkte vi også en gård hvor de hadde eget slakteri og oppdrett av hjort. De som ville fikk se på slakting av sau. Vi fikk med smaksprøver av forskjellig pølser. På kvelden samlet vi oss nede ved fjellvannet i ei gamme hvor vi satt rundt bålet på reinsdyrskinn, spiste pølsene og koste oss. Vi hadde også konkurranser hvor vi tippet navnet på gamle landbruksgjenstander.

Fredag var det tid for hjemreise. På veien stoppet vi ved TINE-meieriet i Haukeli. Her fikk vi servert chevre.

Vi fikk mye god mat på turen! Vafler, pai, fårikål, spekemat, smørgraut for å nevne noe. Takk for maten! I tillegg laget vi hjemmelaget pizza og gryterett.

På veien hjem tømte vi et par matbutikker for chevre fra Haukeli.

Vi hadde en super tur med mye moro!