Elever på rundreise i AserbajdsjanTekst: Kathrine Lohne, Vg2

Studenter fra Tomb fagskole og fem elever fra Vg2 hadde i høst hatt en flott rundreise i Aserbajdsjan. Hovedgrunnen til besøket var å se, lære og hjelpe til med planskisser til en demogård som Normisjon i samarbeid med NHE (Norwegian Humanitarian Enterprise) skal bygge opp.

På demogården er det mange oppgaver å ta fatt på, og oppgaver stod og ventet da elever og ansatte på Tomb ankom gården, som for eksempel å delta i monteringen av et vanningsanlegg som ble fraktet fra Norge tidligere i år.

Det var mye å lære om hva Norge gjør i Aserbajdsjan, spesielt gjennom organisasjonen NHE, som ønsker å for å bistå med utviklingen av landbruket i landet. Det er flere programmer og prosjekter, og Tomb jobber med et prosjekt, i samarbeid med NHE, som skal hjelpe folket rundt Ganja, en av de store byene i Aserbajdsjan, å forbedre jordbruket. Det er satt fokus både på melkeproduksjon og metoder for å bedre dyrkingen av korn og grønnsaker. Bønder tilbys derfor kurs for å øke kunnskapen. Men det er ikke bare innen landbruk det er satt i gang kurs. Analfabetisme er en stor utfordring, og derfor gis det også tilbud om kurs i å lære å lese og skrive.

Korte fakta:
Aserbajdsjan er et land som ligger ved det Kaspiske hav, nedenfor Russland og ovenfor Iran. Landet er like stort som halvparten av Sør-Norge, og det bor 8,2 millioner mennesker i landet. Landet er muslimsk land og har tidligere vært underlagt Sovjet. Aserbajdsjan ble selvstendig for 18 år siden. Landet er preget av mye korrupsjon og arbeidsledighet, ca 70 % er arbeidsledige.

Se bildeserie til høyre.