Thea praktiserer som jordmor i Kambodsja

Thea Orset fra Kråkstad i Akershus ble uteksaminert fra Tomb i 2017. For tiden er hun i Kambodsja med Ungdom i Oppdrag hvor hun praktiserer som jordmor. Thea har tatt noen utradisjonelle og modige valg når hun har gått inn som fødselshjelper i en fremmed kultur i en helt annen kant av verden. Her har hun mange spennende dager! Snart skal hun tilbake til Norge for å starte på utdannelsen hun drømmer om; å bli jordmor.
Mellom arbeidsøktene i Kambodsja har hun svart på 10 spørsmål fra Tomb:

Hvilke utdanningsprogram valgte du på Tomb? Naturbruk med hest (Vg1), landbruk og gartnerernæring (Vg2) og naturforvaltning (naturbruk studiekompetanse) som ga full studiekompetanse i Vg3. 

Hva gjorde du i tiden rett etterpå? Da valgte jeg 6 måneder Disippeltreningsskole med Ungdom i Oppdrag Perth, Australia, og 11 måneder Birth Attendant School med Ungdom i Oppdrag Perth.

Hva gjør du i dag? Nå deltar jeg i et elleve måneders jordmorkurs med Undgom i Oppdrag som utruster meg til å jobbe som jordmor, side om side med lokale jordmødre i utviklingsland. Jeg er i Kambodsja nå, som er det siste av seks land jeg har vært i dette året. Her jobber vi i sykehus i et mindre distrikt. Senest i dag tok jeg imot en liten babygutt, alene. Vi underviser også på tre ulike barne- og ungdomsskoler flere ganger i uka.

Hva er målene dine videre? Å bli så dyktig jeg kan i alt jeg lærer. Har lært at det lønner seg å gi alt, uansett hva jeg driver med. Jeg tror målet mitt nå er å gjøre det beste ut av hvert år, ta vare på tiden jeg har og aldri slutte å gjøre ting jeg elsker!

Hva har Tomb betydd for deg? Tomb har definitivt vært med på å forme meg. Jeg vokste mye de tre årene. Da jeg kom var jeg sjenert, usikker og stille. Jeg ble sikrere på meg selv og mine ferdigheter. Jeg fikk venner for livet og en begeistring for landbruk som kommer til å følge meg resten av livet.

Hva husker du best fra Tomb? Jeg husker best alle prosjektene og etter-skolen-aktivitetene vi stelte i stand på internatet. Det var veldig gøy å organisere innslag for underholdningskvelder, ha bålkvelder i årehytta og dra på helgeturer. 

Hva skal du videre? Til høsten har jeg søkt på en bachelor i sykepleie på VID i Bergen. Deretter er planen å satse på en mastergrad i jordmorfaget.

Hvor er du om ti år? Godt spørsmål. Jeg er forhåpentligvis utdannet jordmor. Jeg har en drøm om å tilbringe noen år i Afrika. Tre måneder i Uganda før gjorde meg enda mer begeistret for dette kontinentet. Det jeg liker godt med Afrika er at det er lett å kombinere jordmoryrket med gårdsdrift. Det er nesten forventet å ha et lite småbruk. Så vi får se!

Hvorfor vil du anbefale Tomb til en venn? Jeg vil anbefale Tomb fordi det er en flott måte å lære seg å bo med andre. Jeg tok et lite steg ut av komfortsona og de kjente omgvelsene hjemme da jeg flytta til Tomb, og det førte til at jeg senere turte å flytte til Australia på egenhånd i halvannet år. Tomb er også et sted der man har mulighet til å være venn med lærerne og tilbringe tid med dem utenfor den normale lærer-elev settingen.

Hva var positivt med å bo i internat? Man skjønner nesten ikke før etter man slutter på Tomb, hvor utrolig spesielt det er å ha alle vennene sine på naborommet og slippe å bruke noe energi på å planlegge og oppsøke folk. Det er en glimrende mulighet til å bli kjent med mange folk man vanligvis ikke ville tilbragt tid med. 

Vi ønsker deg alt godt videre, Thea!