Kastrering på timeplanen

Kastrering av hest – en årlig tradisjon 

Mange av hestene rundt oss har gjennomgått endringen fra å være hingst til å bli vallak. De er kastrert. Allikevel er det ikke så mange hesteeiere som har vært med på et slikt inngrep. I undervisningen ved Tomb  har kastrering blitt et fast innslag på timeplanen hver høst!

Nye unghester flytter inn på Tomb ved oppstart av nytt skoleår. Disse brukes som en del av undervisningen i temming og innkjøring. Unghingster blir valgt til dette, og det er disse som bidrar til spennende og lærerik undervisning for heste- og hovslagerklassen hvert år. Elevene har først en teoritime med veterinær, før alle flytter over i et tilrettelagt klasserom for veterinærinngrep der de får være med på prosedyren. Kastrering kan gjennomføres på stående eller liggende hest. Denne gangen ble det en liggende kastrering. Hingsten får da først beroligende, og deretter en narkose som fører til at han sovner og faller kontrollert ned på gulvet. 

Tannsjekk i samme anledning
Inngrepet er raskt og effektivt, og i samme anledning er det tid til en tannsjekk. To ulvetenner (a la visdomstenner) trekkes.  Hesten våkner selv fra narkosen og reiser seg etter omlag 35 minutter.  I etterkant av inngrepet mosjoneres han lett og ofte. Det er svært viktig for at såret skal lukkes fra innsiden.

I år er det «Julius» som fortsetter sitt liv som vallak. Han er en snill og grei unghest av rasen Schleswiger, en tysk stor arbeidshestrase. Nå er han 1,5 år gammel og veier allerede 570 kg, men som voksen regner vi med at han vil veie ca 900 kg.

Tekst: Anette Oppegaard Kvarme - hestelærer

Bilde 1: Veterinær Yngve Flåskjer gir elevene i hesteklassen ved Tomb vgs kunnskap om kastrering.
Bilde 2 Veterinær Nina Flåskjer fjerner ulvetenner mens elevene følger nøye med. Hestelærer Anette Oppegaard Kvarme bidrar som assistent.