Elever dissekerte hestens tarmsystem

 

Elevene i hesteklassen har nylig dissekert hestens tarmsystem som både er voluminøs og svært så spennende.  Undervisningen ble gjennomført i forbindelse med en planlagt avlivning, og elevene fikk derfor se og undersøke hva som befinner seg inne i en omlag 550 kg stor hest.

-Hester lever i dag ofte fjernt fra tilværelsen de er skapt til. Derfor kan dette også by på mange utfordringer i forhold til fôring. Skal vi best mulig ta vare på hestene våre gjennom fôring og stell, er det derfor viktig å ha kjennskap til hvordan fordøyelsen fungerer og ser ut, forteller Anette Oppegaard Kvarme som underviser i hest på Tomb.

Imponerende lungekapasitet og stort hjerte
Gjennomgangen inkluderte ikke selve avlivningen, men alle strukturer fra tunge til endetarm ble grundig undersøkt. Hvorfor kan ikke hesten kaste opp? Magesekkens utforming gir svar. I forhold til kroppens størrelse, har hesten som fluktdyr svært store lunger og stort hjerte.  Men hvor stort er det egentlig? Imponerende lunger ble blåst opp med trykkluft, og hjertekammer med klaffer og muskler var mer spennende i virkeligheten enn på bilder. Elektroniske luper gjorde det mulig å se nærmere på vev fra de ulike organene. Denne hesten hadde heller ikke fått ormebehandling etter sommeren, så en liten mengde levende bremselarver fra magesekken åpenbarte seg underveis.

20 meter tynntarm
Hestens magesekk er liten, men tynntarmen er lang. Etter å ha frigjort hele tarmen fra tarmkrøset, ble den målt opp til å være omlag 20 meter. -Det var interessant å se på hestens enorme blindtarm, og hvordan tarminnhold endret struktur flere ganger i løpet av sin passasje gjennom tarmsystemet, sier elev Karoline Dahlen. -Nå ble det også lettere å forstå hvorfor hesten kan få forstoppelse, tilføyer elev Silje Monica Andersen.

Naturlig bloddoping
Milten hos hest kan lagre opptil 60% av de røde blodcellene når de ikke er nødvendige for flukt. Dette blir frigitt i blodbanen av adrenalin, og øker kapasiteten for O2 og CO2 transport til muskler enormt. Hesten gjennomfører naturlig bloddoping for å overleve en fluktsituasjon.

Opplevelsen av å gå i stallen og fôre egen hest ble nok litt annerledes for elevene etter denne dagen, og undervisning om hvordan best mulig fôre og ivareta et slikt fordøyelsessystem fortsetter i klasserommet!

Hovedbilde ovenfor: Silje Monica Andersen studerer tarmkrøset. Her ser hun blodårene som frakter næringsstoffer fra tynntarmen. Helle Irene Braathen følger nøye med. Foto: Karoline Dahlen

Bildeserie:
1 Hestelærer Anette Oppegaard Kvarme skjærer ut lungene for å vise hvordan de er bygget opp. Foto: Karoline Dahlen

2 Hesten har en svært lang tynntarm. Foto: Karoline Dahlen

3 Helle Irene Braathen studerer de store luftkanalene i lungene. Foto: Silje Monica Andersen

Hestens fordøyelseskanal:
Magesekk: 18 liter
Tynntarm: 16-24 meter
Blindtarm: 30 liter (mikrobiell fordøyelse)
Tykktarm: 96 liter
Total passasjehastighet: 25-50 timer

                Kilde: Læreboka Hest og hestehold

Les mer om heste- og hovslagerfag på Tomb her.

Søk her. Søknadsfrist 1. mars

Elever fra hele landet kan søke. Tilbud om internat og stallplass.