Tomb-spelet - en fabelaktig forestilling

All honnør til alle som deltok i TOMB-SPELET! Og ikke minst gir vi honnør til manusforfatter og komponist Liv Skovdahl og produsent og medforfatter Ruth Iren Grimstad for deres innsats fra start til slutt.

Lørdag 30. august tok TOMB-SPELET, et historisk vandreteater og musikk-spel, oss med inn i hendelsene omkring 1814 i Råde og på Tomb. Gjennom muntre sceneinnslag fikk vi også et lite innblikk i hverdagslivet på herregården og ble kjent med noen av de sentrale skikkelsene på Tomb og i bygda ellers.

Det ble en variert forestilling hvor publikum etter hvert fikk vandre sammen med skuspillerne gjennom parken på Tomb og inntil husmannsplassen hvor det ble også ble en pause med anledning til bl a å kjøpe seg en tallerken 1814-suppe.

Spelets hovedperson - litt historikk:
Godsherre på Tomb herregård, grev Mathias Otto Leth Sommerhielm, var en svært viktig mann i Norge på denne tiden. Han ble blant annet justisminister og førstestatsråd i Christiania. Han var også en av de nærmeste rådgiverne til både den danske prins Chr Fredrik og den svenske kongen Carl Johan. Begge kongene var ved flere anledninger gjester ved festligheter på Tomb.
Sommerhielm var medlem av den norske regjeringen og deltok ved stormannsmøtet på Eidsvoll, også kalt Notabelmøtet. Han ble Norges andre statsminister i 1822.
Han var gift tre ganger, og i spelet får vi også et møte med hans andre kone, grevinne Henriette Hermine Fugleberg Sommerhielm.

Dyktige skuespillere og sanger var flg:
Olav Bødtker-Næss og Helene Haarr

Kai Robert Johansen
Jannicke Frølandshagen
Stine Camilla Blickfeldt Erø
samt mange flere skuespillere, både barn og voksne
statister: Bygdefolke og soldater
Sangere fra fire kor, to korps, strykekvartett, andre musikere, dansekompani og leikarring
Regissør og musikkarrangør: Olav Bødtker-Næss
Produsent og medforfatter: Ruth Iren Grimstad
Mausforfatter og komponist: Liv Skovdahl

Se mange flere flotte bilder i Fredrikstad Blad her.

Bilde: Helene Harr (Henriette Hermine Fugleberg Sommerhielm) med et av sine flotte sanginnslag.

Foto: JES