Elevene ble utfordret på "datoskrekk" og ble servert grøt i flere varianter.

Hele skolen samlet til høsttakkefest

 

- Lukt og smak før dere i det hele tatt vurderer å kaste maten, oppmuntret Mette Nygaard Havre elevene til da hun besøkte Tomb under årets høsttakkefest. Mange vil nok også revurdere sin "kaste maten-kultur" etter at hun viste avfallsstatistikk de siste 40 årene. Mette "Spisoppmaten" reiser land og strand rundt for å motivere folk til å redusere eget matsvinn og kvitte seg med datoskrekk. "Bedre før - ikke dårlig etter" er et begrep hun har vært med å innføre.  Veldig mye mat av gode råvarer som brød, fisk, kjøtt, frukt, grønt og middagsrester lempes daglig over i søpla. 42 kilo spisbar mat kaster vi i gjennomsnitt årlig. Derfor utfordret også dagens temaholder elevene til å gjøre noe spennende med matrester ved å presentere enkle oppskrifter. -Gode tips til bruk av restemat er nyttig å ta med for meg som snart skal flytte på hybel, sa en av årets Vg3-elever. -Ikke minst vil det gi utslag i økonomien, men først og fremst har det jo en miljømessig og etisk side.

Høsttakkeprogrammet fortsatte med lunsj i den store naturbrukshallen hvor en gruppe elever hadde pyntet i høstlige farger. Denne gang stod ikke grillmat på menyen, men grøt. Skolekjøkkenet stilte med tre typer grøt fra tre forskjellige kornsorter; bygggrynsgrøt (Duga - byggryn), havre og hvetemel - med mye godt tilbehør. En gruppe elever hadde blant annet laget eplemos - av epler fra skolehagen på Tomb. Mjølk til grøten kom selvsagt fra eget fjøs. Og alle koste seg med "lunsjgrøt". De fleste sto i grøtkø to ganger. Tid for underholdning, dans og refleksjon rundt temaet "uår" var det også. Og selvsagt et bordvers med perspektiv og takk; Herre din jord bærer mat nok for alle. Takk for den maten du vil vi skal ha! Lær oss å dekke et langbord i verden som alle kan reise seg mette fra!