Skoledag med skogsarbeid og hest

 

 

Lotte lærlings stallblogg
Lotte har vært elev ved Tomb - først valgte hun heste- og hovslagerfag i Vg2 og deretter naturforvaltning og studiekompetanse i Vg3. I 2013/14 var hun lærling i skolestallen og deltok i det meste som skjedde sammen med stallmester og faglærer Jørgen. Her deler hun både tekst, bilder og filmer med oss andre hesteinteresserte.

Datoen var 27 februar. Torsdag. Dagene før hadde blitt brukt til å  å planlegge den 58. dagen i 2014. Dermed var listen over hva vi skulle ha med oss, ferdig. Det var mye å tenke på nemlig. Fyrstikker, vann, øks og hm.. Så klart måtte vi jo ha med hjelmer og noe å sitte på, slik at ikke elevene fryser på de førsteklasses rumpene sine. Hester og seletøy regnes som en selvfølge. Alt utstyr pakket og klart, dragene lagt frem (ikke drager i eventyr altså..), og Timme og Träff stod klare til å frakte Jørgen, «kursingene» og meg opp til plassen i skogen.
En etter en kom de (marsjerende) inn på kontoret, der vi snakket litt om hva som kom til å skje. Jeg tok med meg elevene ut i stallen for å gjøre ferdig morgenstellet. Så var det bare å pusse hesten, sale opp og sette seg i vognen. Jørgen var så sprek at han gikk ved siden av.
Fremme på plassen, fra der vi skulle tømmerkjøre hestene, spente vi for Dan, Urias og Träff. Timme skulle bli min ‘lille’ ridehest inn i skogen p g a mitt uhell med benet.

Frem og tilbake… Frem og tilbake.. Elevene og hestene fraktet store og små stokker fra hogstplassen til veien. Flere av stokkene var såpass store at jeg akkurat klarte å holde rundt dem – TUNGT!  Jeg dirigerte de forskjellige gruppene hit og dit. Etter hvert ble lasteplassen ganske full, så noen måtte bli igjen for å dytte og løfte med meg.
Så langt en vellykket dag. Fint vær – dvs. ikke regn, så da var det jo bare å være glad! "Kursingene" fant frem matpakker og kastet dem så å si på bålet. Brødskivene var ikke lenger brødskiver, men kullskiver. Noen med ost og skinke, andre med svidd sjokoladepålegg… Mmmm…! Kakao og te ble også servert. Etter en god lunsjpause, var det bare å komme igang igjen. Litt til måtte de da klare! Og flinke var de! Synes det var en utrolig koselig gjeng å være sammen med.
Det nærmet seg slutten av skoledagen, og vi måtte pakke sammen og dra. Litt slitne og svette, men fortsatt like blide. På vei tilbake over jordet, synes Dan, Urias og ikke minst Timme (som jeg red på) at det var veldig moro å ta en seiersdans mot slutten av dagen. Ikke alle som kjørte likte moroa deres, men å se på at to hester lekte rodeo, i tillegg til at jeg satt på en…, ja, det var bare lykke og glede å se hestene så fornøyde.

)

om Bloggen:

Lærlingene i stallen

Lærlingene i stallen

Lærlingene Astrid og Frida forteller fra hesteundervisningen og livet i stallen på Tomb.

Astrid og Frida har vært elever ved Tomb. Nå er de begge lærlinger i skolestallen.  De startet på naturbruk og valgte heste- og hovslagerfag i Vg2. Astrid gikk videre til naturforvaltning og studiekompetanse i Vg3, mens Frida startet som lærling. De deltar begge i det meste som skjer sammen med stallmester og faglærer Jørgen Kvarme. Her deler de både tekst, bilder og filmer med oss andre hesteinteresserte.